2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tonga: Két nap alatt két kitörés, szökőár, szennyezett ivóvíz és levegő

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tenger alatti vulkán először január 15-én, szombaton tört ki az óceániai Tongai Királyság fő szigete, Tongatapu és a hozzá tartozó mintegy 170 sziget és zátony közelében. Vasárnap este újabb kitörés történt, erősítette meg hétfőn egy ausztrál földtani intézet és a Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ is.

Peter Lund, az új-zélandi kormány főbiztosa szerint a fővárost, Nuku'alofát fedő hamuréteg holdbéli tájat idéz – állt az MTI hétfő esti közleményében. Különösen súlyos volt a rombolás Tongatapu nyugati partvidékén, ahol több szálloda is található. Komolyan aggódnak a távol eső szigetekért, amelyekkel még mindig nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot.

A vulkanikus tevékenység nyomán szökőár is keletkezett, amely elérte Japán, az Egyesült Államok, Új-Zéland és több latin-amerikai ország partjait is.

Hétfőn új-zélandi és ausztrál katonai repülőgépek megkezdték a kárfelmérést, de a megszakadt kommunikáció és a hamufelhő akadályozza a Tongán okozott pusztítás mértékének megállapítását. Az internet helyreállítása akár két hétig is eltarthat, ha elszakadt a tengerfenéken lévő távközlési kábel.

Jelenleg elsősorban a műholdas megfigyelésnek és az elmúlt évtizedben kiépített szökőár-érzékelő rendszernek köszönhetően vannak csak a világnak ismeretei a katasztrófáról, ebben az értelemben ez egy nagyon 21. századi helyzet

– derült ki dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológusnak a telex.hu hírportálon megjelent elemzéséből.

Scott Manley videója a kitörésről, ahogy az űrből látszott, valamint a következményeiről – A videó elkészültéig nem volt halálos áldozata az eseménysornak, de azóta már legalább 3 áldozatról tudunk, egyelőre nem világos, hogy ezeket a haláleseteket megerősítették-e Forrás: Scott Manley/YouTube.com

A nemzetközi mentési munkálatokat bonyolítja, hogy Tongát eddig elkerülte a koronavírus-járvány – hangsúlyozta az MTI.

A világjárvány kezdete óta szigorú beutazási tilalom van érvényben, csak állampolgárok és állandó lakosok léphetnek be a királyságba. James Gilmour ellentengernagy, az új-zélandi vezérkar főnöke, egyben a segítségnyújtás irányítója úgy tudja, hogy ezt a beutazási tilalmat nem is tervezik feloldani 

írta ezzel kapcsolatban szintén hétfőn a 444.hu az új-zélandi Stuff hírportál alapján.

A tongai fővárost fizikailag is nehéz volna megközelíteni, mert a szökőár megrongálta a kikötőt, a repteret pedig hamuszőnyeg fedi. Az új-zélandi kormány reményei szerint kedden azért már talán sikerülhet segélyszállítmányt, például ivóvizet szállítani a szigetre.

A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép a tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekvő Tonga közelében 2022. január 15-én Forrás: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

A szigeteken jelenleg a legfőbb gondot a vulkáni hamu által elszennyezett levegő és ivóvíz jelenti. A helyi vezetés az MTI szerint vasárnap felszólította a lakosságot, hogy viseljenek maszkot, és lehetőleg palackozott vizet fogyasszanak.

A 444.hu hírportál arról is beszámolt, hogy

az új-zélandi flotta új ellátóhajója, az Aotearoa talán segíthet az ivóvíz pótlásában. A hajót ozmózisos víztisztító berendezéssel is ellátták, és valószínűleg anélkül is tud majd ivóvizet biztosítani, hogy bárki partra szállna róla.

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője a világszervezet humanitárius tisztségviselőire és a tongai vezetésre hivatkozva szintén hétfőn közölte: az már biztos, hogy jelentős infrastrukturális károk keletkeztek a főszigeten, Tongatapun. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) igyekszik valahogyan humanitárius szállítmányt és segítőket küldeni a helyszínre.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Tornádók, viharok dúltak Németországban Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” Kárai Dávid: Ki mint vet
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam