2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbillent a Velencei-tó vize a viharos széltől

Január 17-én este 80 kilométer per órás sebességet megközelítő széllökések dúlták a tájat a Velencei-tónál, a szélvihar pedig megbillenthette a tó vizét, legalábbis a vízállások erre utaltak. Korábban is volt már ilyesmire példa, tavaly ősszel a Balatont billentette ki a viharos szél.

Az agárdi vízmérce segítségével óránkénti bontásban nyomon lehet követni a vízállást, a Pecaverzum csapata pedig meglepő emelkedést tapasztalt január 17-én, hétfőn este 19 órakor. 

Míg egy órával korábban még 94 centimétert mért a mérce, 19 órakor már 99 centimétert mutatott. Ami azt jelenti, hogy egyetlen óra leforgása alatt 5 centiméterrel emelkedett a vízszint Agárdnál 

írta a pecaverzum.hu portál. Egy újabb óra elteltével visszaállt 94 centiméteresre a vízszint. Valószínűsíthető, hogy a vízszintingadozást a térségben tapasztalható viharos szél okozta.

A Velencei-tó Velence településnél 2022. január 1-jén Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa a Pecaverzum érdeklődésére elmondta, hogy a térségben a kérdéses időben északnyugati szél fújt.

„Agárdon hétfőn, a délután második felében kezdett el tovább erősödni vagy viharossá fokozódni a szél, amely később megközelítette a 80 kilométer per órás sebességet. Ez okozta, hogy megbillent a Velencei-tó vízszintje”

– nyilatkozta a portálnak a meteorológus.  

Kibillentette a Balaton vizét a viharos szél. A videó Balatonakarattyánál készült, és 2021. október 21-én tette közzé az Időkép Forrás: Időkép/YouTube.com

2021 októberében a Balaton vize billent ki, szintén a viharos szél miatt. Akkor Keszthely és Balatonfűzfő között ugyanazon időpontban 76 centis vízszintkülönbséget mértek. A megborult Balatonról az Időkép meteorológiai szakportál tett közzé videót.

Neked ajánljuk
Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Nem jön országos, áztató májusi eső Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: pecaverzum.hu
Vissza
Hírfolyam