2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg olaj ömlött az óceánba a tongai vulkánkitörés után

Több mint 6 ezer hordónyi olaj ömlött az óceánba Peru partjainál, a szennyezés a spanyol Repsol La Pampilla nevű finomítójából származik, és valószínűleg a Tonga közelében történt második víz alatti vulkánkitörést követő szökőár okozta. A perui ügyészség nyomozást indított az energiacég ellen.

A hatóságok az olajszennyezés észlelése után azonnal lezártak három partszakaszt, elmondásuk szerint több elpusztult, olajjal borított állatot találtak. A szivárgás mintegy 18 ezer négyzet-kilométernyi védett övezetet károsított, ahol számos ritka növény- és állatfaj él – írta a 444.hu a BBC riportja alapján

„Ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa, amely az utóbbi időkben Lima környékén történt, és halászok százainak családját károsította meg” 

idézte a perui külügyminisztérium hivatalos tweetjét a hírportál.

A külügyminisztérium felszólította a szennyezés forrásaként azonosított finomítót üzemeltető Repsol vállalatot, hogy fizessen kártérítést. 

A perui Ventanilla Cavero tengerpartja 2022. január 17-én, miután másodszorra is kitört a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányó. A perui Polgári Védelmi Intézet akkori álláspontja szerint egy tartályhajóból éppen kőolajat szivattyúztak át a La Pampilla olajfinomítóba, amikor a kitörés keltette hatalmas hullámok megérkeztek, és ez okozta a katasztrófát Fotó: MTI/AP/Martin Mejia

Mirtha Vásquez, az ország miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy a vállalatnak viselnie kell a terheket, ugyanis nyilvánvalóan nem volt készenléti terve ilyen mértékű olajszivárgás kezelésére. A perui környezetvédelmi minisztérium szerint a cég több mint 34,5 millió dollár bírságra számíthat.

A Repsol kommunikációs igazgatója, Tine van den Wall Bake egy interjúban tagadta, hogy felelősek lennének a szivárgásért.

A perui energiaszabályozó hatóság, az Osinergmin arra kérte a céget, hogy a La Pampilla finomító négy termináljának egyikét állítsák le, amíg a szivárgás pontos okait és helyeit meg nem tudják állapítani. 

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón A Sajó magyar szakaszán szerencsére nincsen baj A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam