2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

MaVíz: a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban a csapvíz

Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak – szögezte le a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az Európai Bizottság döntése alapján ezentúl az Európai Unióban a vízellátási lánc egészén szorosabban nyomon kell követni, jelen van-e az ivóvízben a béta-ösztradiol és a nonil-fenol, két olyan vegyület, amely zavarja a hormonháztartás működését.

A MaVíz a közleményében a döntéshez fűzött magyarázatot. A szövetség kiemelte: a felülvizsgált direktíva célja az ivóvízbe vetett bizalom növelése.

Az Európai Bizottság döntésében megjelölt béta-ösztradiol és nonil-fenol vizsgálati követelménye nem a szolgáltatott ivóvízben megjelent szennyezésre reagál, hanem az elővigyázatosság elve alapján azért szükséges, hogy az anyagok esetleges megjelenésekor azonnal reagálhassanak a víziközmű-szolgáltatók.

A magyar ivóvíz kiválóan megfelel az uniós jogszabályoknak – biztosított róla a Magyar Víziközmű Szövetség
Fotó: engin akyurt fotója az Unsplash-en

„A direktíva és az azt követő magyar jogszabályok alapján a víziközmű-szolgáltatók kockázatalapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig – a szolgáltatói láncon keresztül – folyamatosan monitorozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet – a direktívában megjelölt komponensekre –, és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni” – részletezte a közlemény.

Mindemellett a hatóság is „folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is; tehát nem véletlenül emlegetjük hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet” 

– fogalmazott a MaVíz.

Neked ajánljuk
Környezetbarát ultrabalaton: rekordsokan állnak rajthoz a tókerülő futóversenyen A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Országos naperőműboom várható Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam