2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Volt, hogy naponta 1,5 milliárd tonna édesvizet eresztett az óceánba a gigászi jéghegy

Az A68 jéghegy 2017 nyarán szakadt le az antarktiszi Larsen C-selfjégről. A közel 5800 négyzetkilométer területű A68 leválásával a Larsen C a tömege mintegy 10 százalékát veszítette el, 2017-ig ez volt a hatodik legnagyobb jéghegy a regisztráltak között.

A jéghegy még azelőtt két nagyobb (A68A és A68B), valamint sok kisebb darabra hasadt, hogy sodródni kezdett volna a nyílt víz felé. Egy friss, a Remote Sensing of Environment című tudományos lap legújabb számában megjelenő tanulmány szerzői, a Leedsi Egyetem kutatói a nagyobbik, az A68A útját és változásait követték műholdas megfigyelő- és mérőrendszer segítségével egészen annak teljes széteséséig, 2021 elejéig.

A kutatók megvizsgáltak minden elérhető műholdas adatot arról, ahogyan az óriási jéghegy a fehér kontinenstől távolodva a Déli-óceánon át az Atlanti-óceán déli részéig sodródott. Majd az adatok alapján meghatározták, hogyan változott a jégóriás olvadásának üteme három és fél évig tartó élete során.

Az olvadás intenzitásának szempontjából az egyik legkiemelkedőbb időszaknak a jéghegy életének utolsó szakasza bizonyult, amikor is az A68A Dél-Georgia szigete mellett haladt el.

A NASA Földi Obszervatóriuma által 2017. július 27-én közreadott, a Landsat 8 földfigyelő műhold infravörös hőérzékelőjével készített felvétel a Déli-sarkkör Larsen C-selfjegének A-68 elnevezésű részén keletkezett repedésről július 21-én Fotó: MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma

Ekkor naponta több mint 1,5 milliárd tonna édesvíz került a benne lévő tápanyagokkal együtt az óceán vizébe a jéghegy tömegéből. Ez nagyjából 150-szer annyi víz, mint amennyit az Egyesült Királyság lakói naponta fogyasztanak

állapította meg a tudósok munkájáról beszámoló BBC hírportál.

Ezután az A68A megfeneklett a kontinentális vízfenéken, és darabok kezdtek letörni róla. 2021 áprilisára számtalan kis jégtömbbé aprózódott, ezeket már lehetetlen volt tovább követni a tudósok szerint – írta a BBC cikke alapján az MTI.

Mire az A68A megsemmisült, ezermilliárd tonna jég olvadt el. Ennyi olvadékvíz megváltoztathatja a helyi áramlatokat, a benne lévő ásványok és szerves anyagok az óceánba kerülve befolyásolhatják az ottani élővilágot.

A tudósok most arra kíváncsiak, milyen hatással volt környezetére a gigászi jéghegy.

A Brit Atlanti Kutatócsoportnak (BAS) sikerült robotműszereket elhelyeznie az A68A közelében annak megsemmisülése előtt. Az adatokat jelenleg is elemzik, a növény- és planktonvilág változásairól már vannak is elképzeléseik a beérkező információk alapján – szögezte le az MTI.

Neked ajánljuk
Boris Johnson évi egy új atomerőművet ígért a Twitteren Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Kampánnyal biztat komposztálásra a Humusz Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam