2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlt napokban Törökországot és Görögországot is elérte az extrém hidegfront

Az isztambuli reptér január 24-én, hétfőn este a Twitter-oldalán jelentette be, hogy határozatlan időre leállítják a forgalmat – számolt be róla a noizz.hu. A korlátozást azután vezették be, hogy a városra óriási hóvihar zúdult. Bár egyes járatokat már újraindítottak, a káosz még mindig meglehetősen nagy.

A szélsőséges időjárás komoly fennakadásokat okozott Törökország fővárosában. A 16 milliós metropolisz meredek, havas utcáin csúszkáló autók egymásba rohantak, az autópályákon pedig óriási dugók alakultak ki.

Az isztambuli polgármesteri hivatal figyelmeztette az autósokat, hogy nem tudnak majd behajtani a városba Trákia felől, amely Törökország európai részén húzódik, egészen a Bulgáriával és Görögországgal közös nyugati határáig – részletezte a noizz.hu az Al Jazeera tudósítása alapján a kialakult helyzetet.

Feltorlódott kocsisor egy havas isztambuli főúton 2022. január 25-én Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

A bevásárlóközpontok korán bezártak, a futárszolgálatok leálltak, és a város ikonikus simites standjai kiürültek, mert a szállítók nem tudtak utat törni maguknak a hóban.

A koronavírus-járvány miatt maszkot viselő emberek az isztambuli Kék mecset előtt 2022. január 24-én Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel

Az Elpisnek nevezett hóvihar, azaz mediterrán ciklon Görögországon is végigsöpört, ahogy erről már írtunk is, szürreális időjárási jelenségeket és látványosságokat produkálva.

Athén környékén a havazás súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben is, az egyik autópályán több ezer ember rekedt a járművében, ahonnan a katasztrófavédőknek és a hadseregnek kellett őket kimenteniük keddre virradóan. A hadsereg élelmet, vizet és takarókat is osztott.

„Nagyon nehéz éjszakánk volt, emberfeletti erővel még mindig tart a mentés, ráadásul további havazásra lehet számítani” – jelentette ki egy görög kormányszóvivő kedden az MTI tudósítása szerint.

Hóban rekedt autók sorakoznak egy athéni főúton 2022. január 26-án Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az athéni reptéren az isztambulihoz hasonlóan több belföldi és nemzetközi járatot töröltek, a repülőteret érintő metrójáratok pedig rövidített útvonalon haladtak. Athén egy részén megszakadt az áramszolgáltatás is.

Emberek kutyával a hóesésben Athén belvárosában 2022. január 24-én Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jorge Vicarasz

A kormány keddre Athén környékén és egyes szigeteken munkaszüneti napot rendelt el a szélsőséges időjárás miatt, a közintézmények és a magánvállalkozások is zárva maradtak, kivéve az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat.

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: noizz.hu
Vissza
Hírfolyam