2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában

Az Ana nevű trópusi vihar január 24-én, hétfőn érte el Afrikát, és szokatlanul heves esőzésekkel, illetve 100 kilométer per órás széllökésekkel söpört végig a kontinens dél-keleti részén. Ana áradásokat okozott, hatalmas károkat hagyott maga után, és emberéleteket követelt Ugandában, Malawiban, Mozambikban és Madagaszkáron.

Madagaszkárból keddig 34 halottat jelentettek, Mozambikban a helyi katasztrófavédelmi hatóság tájékoztatása szerint szerdáig 8-an vesztették életüket a természeti katasztrófában, Malawiban szintén szerdáig 4 halálos áldozatról tudtak. A Deutsche Welle beszámolója alapján Uganda 8 olyan emberről tájékoztatott, akik az árvizek miatt veszítették életüket.

Mozambikban összesen több mint húszezer embert érintett a trópusi vihar, 3000-nél is több lakóház súlyosan megrongálódott, több mint 600 pedig teljesen megsemmisült. Komoly károkat szenvedtek az egészségügyi központok és az iskolák is a délkelet-afrikai országban. A rászoruló embereket bárkákkal, illetve drónokkal próbálják elérni a segélycsapatok 

– írta az MTI a kialakult helyzetről szerdai közleményében. Malawiban a heves esőzések miatti árvizek súlyos áramkimaradásokat okoztak.

Az Ana nevű trópusi vihar végigsöpört Afrika délkeleti részén Forrás: eNCA/YouTube.com

Helyi szakértők szerint a térséget sújtó viharok egyre erősebbé válnak az óceánok vizének melegedése miatt, míg a tengerszint emelkedése egyre kiszolgáltatottabbakká teszi az eleve alacsonyan fekvő partvidékeket. A jelenségek mögött a klímaváltozás és a globális felmelegedés áll 

– hangsúlyozta az MTI.

A mozambiki Országos Meteorológiai Intézet az Ana trópusi vihart ugyan már leminősítette trópusi depresszióvá (a vihar és a depresszió is a trópusi ciklon egy-egy formája, az utóbbi az „enyhébb”), de az árvíztől továbbra is tartanak az országban. Az intézet szerint még 4-6 hasonló trópusi ciklont kell átvészelnie a térségnek az esős évszak végéig – írta a francia RFI a honlapján.

A kép egy évvel ezelőtt, 2021. január 23-án készült  a mozambiki Beirában, miután az Eloise ciklon végigsöpört a kikötővároson Fotó: MTI/EPA-LUSA/Andre Catueira

Naemi Heita, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) maputói delegációjának vezetője a Reuters tudósítójának elmondta, hogy a legfontosabb most az elegendő tiszta ivóvíz, a moszkitóhálók és a rengeteg maszk biztosítása, hogy sikerülhessen megakadályozni a különböző fertőző betegségek megjelenését, járványok kitörését.

Heita arra is rámutatott, hogy a közvetlen vészhelyzet elhárítása mellett a családok megélhetésének a helyreállítására is szükség lesz, mivel termőföldjeik víz alá kerültek, otthonaik pedig semmivé lettek.

Neked ajánljuk
Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Tornádók, viharok dúltak Németországban A Mars megismerése segíthet megfejteni a földi viharok működését Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: dw.com
Vissza
Hírfolyam