2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Malik ciklon a Balatonnál is látogatását tette

Szélvihar tombolt a Balaton térségeben és a Bakonyban is január 30-án, vasárnap. A viharos szél már korábban megbontotta a Balatonon kialakulóban lévő jégborítást, az összetört jég most a partokon feltorlódott. A térségben uralkodó tartós szárazság miatt porviharok alakultak ki. A szél kedden és szerdán ismét viharossá fokozódhat.

Az Észak-Európában súlyos károkat okozó Malik ciklon vasárnap délelőtt a Balatonnál is éreztette hatását, 100 kilométer per órát meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is – közölte Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője az MTI-vel.

Az Időkép meteorológiai szakoldal által még január 28-án közölt videó mutatja, hogyan szedte szét a Balaton jegét a viharos szél Forrás: Időkép/YouTube.com

A viharossá fokozódó szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet. A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki műszere jelezte, ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer per órás érték

– részletezte a meteorológus. A Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, a Kab-hegyen 119,5 kilométer per órás erősségű széllökést is mértek.

Összetorlódott jég a Balaton déli partján 2022. január 30-án, vasárnap Fotó: MTI/Varga György

Horváth beszámolt arról is, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.

A siófoki obszervatórium vezetője figyelmezettet rá, hogy a hétfői, csendesebb idő után kedden és szerdán ismét erős, viharos szélre lehet számítani a régióban, és mivel továbbra is meghatározóan száraz marad az idő, a viharos széllel most is porviharok járhatnak majd.

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam