2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém hideg, havazás és hüllők: bombaciklon csapott le az USA keleti partján

Heves hóviharokkal tarolta le egy bombaciklon az Amerikai Egyesült Államok keleti, északkeleti partvidékét. Massachusetts államban 60-75 centiméter hó esett, a ciklon hátoldalán a fagyos levegő egészen Floridáig hatolt – írta az Időkép. Dél-Floridában hó helyett azonban leguánok hullottak – tudósított a BBC.

Bostonban január 29-én, szombaton 60 centiméter hó hullott 24 óra alatt, ami pontosan ugyanannyi, mint amennyi a korábbi hórekord volt a városban. 

A bostoni Logan nemzetközi repülőtéren 59,7 centiméteres hóvastagságot mértek.

A viharos időjárás több északkeleti államban áramkimaradást okozott, Massachusettsben szombaton este 80 ezer háztartás maradt áram nélkül. Közel 6 ezer repülőjáratot kellett törölni – számolt be a bombaciklon hatására kialakult körülményekről az Időkép meteorológiai szakportál.

Hóvihar sújtotta az Egyesült Államok keleti partvidékét Forrás: FA Weather/YouTube.com

A ciklon hátoldalán a fagyos levegő egészen Floridáig hatolt, az enyhe éghajlata miatt kedvelt állam északi részén január 30-án, vasárnap hajnalra helyenként mínusz 3, mínusz 4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Az állam déli területein is szokatlanul alacsony hőmérsékleteket mértek, több mint egy évtizede nem volt példa ilyen hideg időre.

Behavazott autók állnak az utcán a Massachusetts állambeli Bostonban 2022. január 30-án Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

A BBC hétfői beszámolója szerint az amerikai országos időjárási szolgálat, azaz a National Weather Service (NWS) arra figyelmeztette Dél-Florida lakóit, hogy vigyázzanak, mert dermedt leguánok eshetnek a járókelőkre vagy az autókra a fákról.

Az errefelé honos, de nem őshonos, invazív hidegvérű hüllők ugyanis a környezetből nyerik az élethez és a mozgáshoz szükséges hőt, hidegben ezért megdermednek, kómába esnek, és ilyenkor baleseteket okozhatnak. A legtöbb leguán életben marad, lélegzik és működésben tudja tartani alaptestfunkcióit, és ha visszatér a jó idő, újra életre kel.

Fagyott leguánok potyognak a szokatlanul hideg Dél-Floridában Forrás: WPLG Local 10/YouTube.com

Hideg a reggel... és bár nekünk nem kell a hóviharral küzdenünk, mint barátainknak északon, de gyíkjaink potyognak nagyon 

– szabad fordításban így adhatnánk vissza a szellemességet, amelyet az NWS Miami vasárnap reggel tweetelt, hogy a dél-floridai nagyváros lakóit arra ösztönözze, vigyázzanak a hó helyett hulló leguánokkal.

A meteorológiai hivatal valójában a blizzard (hóvihar) és lizard (gyík) szópár szerencsés összecsengését játszotta ki az ügy érdekében.

Neked ajánljuk
Törölték az Idát az atlanti-óceáni hurrikánnevek listájáról Kihalás fenyegeti a hüllőfajok 21 százalékát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam