2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nadia okozott károkat Németországban, a partvidéken sok helyütt vihardagály keletkezett

A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le a hétvégén Németország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket január 29-én, szombaton mérték az Északi-tengeren fekvő Északi-Fríz-szigetek egyikén, de a Keleti-Fríz-szigetek környékéről, Hamburgból és Brémából is károkat jelentettek.

Nadia elsősorban Schleswig-Holstein tartományban és Alsó-Szászország tartományban tombolt, majd fokozatosan veszítve az erejéből haladt vasárnap az ország középső és keleti része felé – a fővárosra, Berlinre másodfokú riasztást adtak ki.

Az Északi-tenger partján sok helyütt vihardagály keletkezett, Hamburgban víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt, azaz a Halpiac is. A kikötővárosban a hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, de kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a balesetet 

– számolt be róla az MTI.

A Halpiac vízben álló épülete Hamburgban 2022. január 30-án Fotó: MTI/AP/DPA/Daniel Bockwoldt

Szintén hajótörés történt a Keleti-Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol a Vienna nevű teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyengének bizonyult a széllel és a hullámokkal szemben. A Vienna biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ebben a balesetben sem sérült meg senki.

Brémában viszont egy parkban egy fa kidőlt, és rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A vihar sok más településen is fákat csavart ki, épületeket rongált meg, állványzatokat döntött le. Csak Hamburgban 450 vihar miatti bevetésről számolt be a tűzoltóság, egész Schleswig-Holsteinben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

Az extrém időjárás miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és sok balesetet okoztak a vihar és a szél miatt kidőlt fák az utakon is.

Neked ajánljuk
Tornádók, viharok dúltak Németországban Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Inkább kevesebb autót A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam