2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földcsuszamlások és olajszivárgás Ecuadorban

Miután 20 éve nem látott mennyiségű csapadék zúdult le a Quito környéki hegyekre, földcsuszamlás temetett maga alá legalább 8 házat és sodort el autókat az ecuadori fővárosban. Kelet-Ecuadorban pedig múlt pénteken alakult ki heves esőzés, ott a lezúduló törmelék megrongálta a OCP Ecuador egyik olajvezetékét.

Quitóban legkevesebb 11, frissített információk alapján 18 ember meghalt, és 32-en megsérültek a január 31-én, hétfőn történt földcsuszamlás következtében – adta hírül az origo.hu a BBC keddi tudósítása alapján. Helyi meteorológusok szerint a lehullott csapadék nagyjából a negyvenszerese volt az előre jelzett csapadékmennyiségnek.

Ennyi esőre 2003 óta nem volt példa – mondta a város polgármestere, Santiago Guardera. A katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai nekiláttak a károk elhárításának, és lehet, hogy be kell vetni a hadsereget is.

Ecuador keleti részén, Amazóniában, Napo tartományban január 28-án, pénteken olajszivárgás történt egy ottani sárlavina miatt, miután egy szikla felsértette az OCP Ecuador egyik csővezetékét. Nem tudni pontosan, hogy mennyi olaj került a természetbe, de a környezetvédelmi hatóság szerint jelentős szivárgásról lehet szó 

írta a 24.hu az AFP france24.com francia híroldalon megjelent beszámolójára támaszkodva.

Kerékpáros a kutyájával a sártengerré vált úton Quitóban 2022. február 1-jén Fotó: MTI/AP/Dolores Ochoa

Az OCP Ecuador vezetékein keresztül Amazóniából a Csendes-óceán partvidékének kikötőibe szállítanak olajat.

Ugyanebben a térségben 2020 májusában szintén földcsuszamlás károsította a vezetékeket, akkor 1,7 millió liter olaj került bele három Amazonas-medencei folyó vizébe. A katasztrófa számos part menti közösséget érintett, ezért az őslakos és a környezetvédelmi szervezetek most több információt követelnek.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a Cayambe-Coca Nemzeti Park mintegy 2 hektárnyi területe lett szennyezett, és a Rio Cocát, Amazónia ecuadori részének egyik legnagyobb folyóját is elérte az olaj.

Sártenger borította Quito nyugati részének utcáit a földcsuszamlás után egy nappal Fotó: MTI/AP/Dolores Ochoa

Napóban és a szomszédos Orellana tartományban vészhelyzeti bizottságok álltak fel. A Rio Coca 210 kilométeres szakaszán folyik a szennyeződés mértékének vizsgálata, a bizottságok koordinálják a védekezést, valamint a kármentesítést.

Az OCP Ecuador vasárnap bejelentette, hogy megkezdte a vezeték helyreállítását, a nyersolajat pedig medencékben különítették el – húzta alá a 24.hu.

Neked ajánljuk
A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére Nem jön országos, áztató májusi eső A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: elobolygonk.hu
Vissza
Hírfolyam