2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már három esős évszak maradt ki az Afrika szarvának nevezett régióban

Éhségtől és kimerültségtől elhullott állatok tetemei között gyalogolnak a gyerekek az Afrika szarvának hívott régióban – egy humanitárius katasztrófa éles képe ez: Szomáliában, Kenyában és Etiópiában emberek millióit taszította éhínségbe az elmúlt negyven év legsúlyosabb aszálya.

Etiópia szomáliaiak lakta részein bezártak az iskolák, már a gyerekeknek is első számú feladata lett az állatok gondozása. Az emberek kétségbeesetten próbálják életben tartani jószágaikat, és próbálnak saját maguk is életben maradni.

Az UNICEF helyszínre utazó csapatának Zaynab Wali helyi lakos arról beszélt, hogy már három esős évszak maradt ki a térségben, és bár az aszályok rendszeresek ezen a vidéken, de ilyen mértékű szárazságot ő és a hét gyermeke még nem láttak. A korábbi aszályok során a kormány még támogatta a családokat élelemmel, de most erre nem számíthatnak, és az emberek éheznek.

Abdurazak Mohammed állattetemek mellett halad el szamaraival az etiópiai Gabi'as faluban, Gode városától északkeletre 2022. január 21-én. Etiópia szomáliaiak lakta régiójában a szárazság miatt bezártak az iskolák, a gyerekek feladata az állatok gondozása Fotó: MTI/AP/UNICEF/Mulugeta Ayene

A régió klímaváltozásnak rendkívül kitett, törékeny helyzetű országai kapcsán február 1-jén, kedden kongattak vészharangot az UNICEF és más szervezetek – tudósított róla az AP hírügynökség.

Az UNICEF közölte, hogy Etiópiában több mint 6 millió embernek lesz szüksége humanitárius segítségre 2022. március közepéig.

Tevéket itat egy asszony karjában gyermekével az etiópiai Beda'as Kebele faluban 2022. január 21-én. Az Afrika szarvának is nevezett kontinentális régióban egymás után három esős évszak maradt ki, ami Etiópiában, Szomáliában és Kenyában emberek millióit taszította éhínségbe Fotó: MTI/AP/UNICEF/Mulugeta Ayene

A szomáliai civil szervezeteket tömörítő Somalia NGO Consortium ugyanekkor nyilatkozatot adott ki arról, hogy

az Etiópiával szomszédos Szomáliában több mint 7 millió ember szorul sürgős segítségre.

A civilek arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy adományaikkal enyhítsék a helyzet súlyosságát.

Neked ajánljuk
Iskolát és ivókutat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet Etiópiában Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: apnews.com
Vissza
Hírfolyam