2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a túlhalászás fenyegeti az év veszélyeztetett tavát

A világ egyik legrégibb tavát, a dél-afrikai Nyasza-tavat választották a természetvédők az 2022-es év veszélyeztetett tavának a vizesélőhelyek napja alkalmából. A Nyasza-tó vagy Malawi-tó a világ tíz legnagyobb állóvize közé tartozik, egyedülálló ökoszisztémáját a klímaváltozás és a túlhasználat fenyegeti.

Minden évben a vizesélőhelyek világnapján, február 2-án hirdeti ki a Global Nature Fund (GNF) nevű környezetvédelmi alapítvány az év veszélyeztetett tavát, hogy évente felhívja a figyelmet egy-egy emberi tevékenység miatt fenyegetett tóra vagy vizesélőhelyre.

Idén a Nyasza-tó, más néven Malawi-tó lett a kiválasztott. A tó a világ tíz legnagyobb állóvizének egyike, Afrika harmadik legnagyobb és második legmélyebb tava, területe mintegy 29 ezer négyzetkilométer, mély és tiszta vize rendkívül gazdag élővilágnak ad otthont 

– írta az origo.hu az MTI közleménye alapján.

Az indoklás szerint az egyedülálló ökoszisztémát súlyosan veszélyeztetik a klímaváltozás, a túlhalászat és a Délkelet-Afrikát jellemző népességnövekedés következményei. Malawi 19,7 millió lakosával a világ egyik legszegényebb országa, népessége az elmúlt évtizedekben megötszöröződött.

A Malawi-tó 1967. december 28-án Fotó: Paul venter/Wikimedia Commons/Public Domain

„Az élelmiszerigény alig fedezhető, ennek következménye a túlhalászat, a fajok eltűnése, a Malawi-tó szennyezése” 

– hangsúlyozta Daniel Mwakameka, az Action for Environmental Sustainability (AfES) malawi környezetvédelmi szervezet munkatársa. 700-800 sügérfajával, melyek közül sok a világon egyedül itt fordul elő, a Nyasza-tó a Föld egyik halfajokban leggazdagabb ökoszisztémája. A túlhalászás pedig számos, csak itt honos fajt is veszélyeztet.

A tó különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira is. Mivel Kelet-Afrikában a csapadék mennyisége az elmúlt két évtizedben drámaian visszaesett, vizének mennyisége is csökkent.

A szakemberek szerint ugyanakkor célzott intézkedésekkel még meg lehet menteni ezt a különleges ökoszisztémát 

– emelte ki az origo.hu cikke.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam