2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatszor gyorsabban olvadnak a grönlandi gleccserek, mint 25 éve

A grönlandi jég olvadása a fő felelős a világtengerek szintjének emelkedéséért. Klímakutatók szerint a grönlandi jégtakaró annyi fagyott vizet tartalmaz, amennyi több mint hét méterrel emelhetné meg a tengerszintet – írta az origo.hu. Egy friss kutatás szerint pedig a jégtakaró tömegvesztése egyre gyorsul.

Az elmúlt húsz évben 4700 milliárd tonna jeget veszített el a dán fennhatóság alá tartozó sziget jégtakarója, önmagában 1,2 centiméterrel emelve meg a világtengerek szintjét – idézte az origo.hu cikke a Polar Portal, a dán sarkkutató intézetek ernyőszervezete által kiadott közleményt.

A mérések 2002. áprilisi kezdete óta Grönlandon elolvadt jég elegendő lenne arra, hogy fél méter magas vízzel borítsa be az Egyesült Államok egész területét 

– hangsúlyozták a kutatók.

Az AFP beszámolójából az is kiderült, hogy a dán kutatóknak a GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) amerikai–német műholdprogram adataira támaszkodó friss jelentése alapján Grönlandon különösen gyorsan olvad a part menti jégtakaró, főképp a nyugati partvidéken.

Olvadó grönlandi jégtömböket néznek az emberek a londoni Tate Modern galéria előtti téren 2018. december 12-én. A hatalmas jégdarabokat az előző napon állították ki Minik Rosing grönlandi geológus és Ólafur Elíasson izlandi képzőművész Ice Watch London című közös projektje keretében, amellyel az éghajlatváltozásra akarták felhívni a figyelmet Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A NASA egy másik friss kutatás eredményeire alapozva a Jeges-tenger felmelegedésére vezeti vissza a grönlandi part menti jég olvadását. A legújabb tudományos elemzések szerint ugyanis az Északi-sarki óceánnak is nevezett tenger a világátlagnál három-négyszer gyorsabban melegszik.

A NASA vizsgálatai szerint a grönlandi gleccserek jelenleg hat-hétszer gyorsabban húzódnak vissza, mint 25 évvel ezelőtt – emelte ki az origo.hu.

Ide kattintva a NASA által készített animált videón látható a grönlandi jégtakaró tömegvesztése 2002 és 2021 között.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Jég, ég veled! – Negatív rekordon az Antarktiszt körülvevő tengeri jég Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam