2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Petíciót nyújtottak be a Velencei-tó vízszabályozásáért

A közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárnak nyújtott be folyamodványt Pátka polgármestere a Velencei-tó vízszabályozását szolgáló Pátkai- és Zámolyi-víztározó megfelelő karbantartásáért, annak érdekében, hogy a tározók jó minőségű víztartalékot tudjanak raktározni.

A petícióban emellett azt is kérik, hogy vegyék figyelembe a területen lévő Natura 2000-es területek, a Vértesi Natúrpark és a műemlékvédők érdekeit is.

Nem létezik Velencei-tó a felső vízgyűjtő nélkül. A csákvári Császár-víz, a lovasberényi Rovákja-patak, a zámolyi Burján-patak és a Zámolyi-tározó, valamint a mindezekre épülő Pátkai-tározó alkotja ezt a vízgyűjtőt. Ezek állapota sorsdöntő a természet részére

– idézi az index.hu Nagy Dánielt, Pátka polgármesterét.

A Pátkai- és a Zámolyi-víztározót az 1970-es években hozták létre azzal a céllal, hogy a Velencei-tó vízellátását szabályozzák.

Kirándulók a Velencei-tónál, Gárdonyban Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Neked ajánljuk
Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál Hogy látja a Balaton jövőjét a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet? Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam