2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy brazil kisvárost elnyel a tenger

A globális felmelegedéssel járó egyik legnagyobb probléma a tengerszint emelkedése, amely egyes területeken drasztikus méreteket is ölthet. Ez a helyzet a brazíliai üdülőváros, Atafona partjainál, ahol sorra omlanak a házak a tengerbe – írja a zhvg.hu az AFP fotókkal gazdagon illusztrált tudósítása alapján.

A cikk szerint a kisváros a Föld azon területei közé tartozik, ahol évente több mint 5 métert hódít el a szárazföldtől a tenger, a folyamatot jelentősen felgyorsította a globális felmelegedés. A helyzetet még inkább rontotta az elmúlt évitizedekben az emberi tevékenység is: a növekvő vízfelhasználás miatt csökkent a partra korábban sok hordalékot szállító folyó vízhozama, a part  beépítésével kiirtották a homokot azelőtt megkötő növényzetet. 

A lakók megélhetése is veszélybe került, hiszen visszaesett a halászat és a turizmus, és egyre többeknek kell kiköltözniük az otthonukból is, mert azokat lerombolják a hullámok. 

Atafona partjainál az óceán évente több mint 5 métert hódít meg a szárazföldből. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay
Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: zhvg.hu
Vissza
Hírfolyam