2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyógyszermaradványok minden folyóba eljutnak

Egy több mint száz ország folyóira kiterjedő kutatás szerint a vizsgált vizek egynegyedében káros szintet ért el a gyógyszerszennyezettség – írja a 24.hu az IFLScience cikkére hivatkozva.

Az első ilyen típusú globális felmérés során világszerte 104 ország 258 folyójának mintáit analizálták, a helyszínek 25,7 százalékánál legalább egy vegyület esetében veszélyesen magas koncentrációt észleltek.

Nehezen megközelíthető folyókat is vizsgáltak. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A csapat 61 anyag jelenlétét kutatta mind a hét kontinensen. Nehezen megközelíthető helyekre is eljutottak, és 36 olyan országból is gyűjtöttek adatokat, amelyeket korábban nem tanulmányoztak. A 61 anyagból 53-at legalább egy helyszínen kimutattak, 4 vegyület pedig minden földrészen jelen volt. A globálisan leggyakrabban észlelt anyag a karbamazepin, amelyet az epilepszia és az idegi fájdalmak kezelésére használnak. A vegyület a vizsgált folyók 62 százalékában fordult elő.

Dr. John Wilkinson, a Yorki Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint több mint két évtizede tudjuk, hogy a gyógyszermaradványok eljutnak a vizekbe, ahol aztán képesek befolyásolni az élőlényeket.

A kutatásból kiderül, hogy a szennyezés jellemzően súlyosabb a szegényebb régiókban, aminek oka a nem megfelelő szennyvíz- és hulladékgazdálkodási infrastruktúra, a helytelen gyógyszergyártási eljárások, illetve a veszélyes anyagok vízbe engedése lehet. A legrosszabb értékeket a bolíviai La Paznál mérték. Izland az egyetlen ország, ahol nem észlelték a vegyületeket, de Venezuelában is találtak három tiszta helyszínt.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam