2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Ylenia névre keresztelt viharciklon letarolta Közép-Európát

Az Ylenia főként Németországban, Lengyelországban és Csehországban éreztette hatását. Lengyelországban egy ember életét vesztette. Az érintett területeket 120–180 kilométer per órás sebességű szél söpörte, háztartások százezrei maradtak áram nélkül. A telex.hu az MTI hírei alapján készítette el összefoglalóját.

Németország

Óránkénti 120–140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az Ylenia az ország északi részére február 17., csütörtökre virradó éjjel.

A Deutsche Bahn vasúttársaság leállította a távolsági járatait a Dániával határos Schleswig-Holstein tartománytól a lengyel határon fekvő Brandenburg tartományig húzódó térségben. A regionális vasúti közlekedésben vágányokra dőlt fák és leszakadt felsővezetékek okoztak késéseket és járatkimaradásokat. A Lufthansa húsz járatot törölt csütörtöki menetrendjéből.

Az Északi-tengernél több helyen vihardagály alakult ki, Hamburgban víz alá került a híres halpiac. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban több mint ötvenezer, Bajorországban tízezer háztartás maradt áram nélkül 

hangsúlyozta a telex.hu beszámolója.

Víz árasztotta el a hamburgi halpiacot 2022. február 17-én Fotó: MTI/AP/DPA/Daniel Bockwoldt

Csütörtökre több tartományban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, Berlinben és Brandenburgban pedig egy napra feloldották az iskolalátogatási kötelezettséget, a szülőkre bízva, elengedik-e otthonról a gyerekeket.

A német hatóságok figyelmeztetése szerint az Yleniát pénteken a Zeynep nevű légköri képződmény követi, „egy úgynevezett gyorsan mozgó vihar, azaz kicsi és a felsőbb légköri áramlással együtt nagyon gyorsan mozgó ciklon, amelynek az előrejelzése hagyományosan bizonytalanabb, mint a nagy orkánoké” 

– írta még szerdai cikkében a 444.hu hírportál.

Lengyelország

Csütörtök reggelre több mint 320 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az ország nyugati vajdaságaiban az orkánszerű szél lökései elérték az óránkénti 120 kilométeres sebességet. Csütörtök reggel 6 óráig országszerte több mint 1400-szor riasztották a tűzoltóságot kidőlt fák, letört faágak, megrongált háztetők miatt.

A nyugat-lengyelországi Lubusi vajdaságban fa dőlt egy autóra, amelynek sofőrje a helyszínen életét veszítette.

A Tátrából hóvihart jelentettek. A hegyi mentőszolgálat (TOPR) harmadfokú lavinariasztást adott ki az ötfokozatú skálán.

Szél dúlta építkezés Krakkóban Fotó: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

Csehország

Százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel. A legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol száznál is több helyen rongálódtak meg a magasfeszültségű vezetékek.

A cseh–lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snezkán csütörtök kora reggel óránkénti több mint 180 kilométeres sebességű volt a szél, leállították a felvonókat.

Sok vasútvonalon és számos alsóbbrendű közúton is kidőlt fák miatt szünetelt a forgalom.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Hétfőn katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Segítőközpont a menekültekért
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam