2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következő 30 évben annyit nőhet a világtengerek vízszintje, mint az elmúlt 100 évben

Az Egyesült Államok partvidéke mentén átlagosan 25-30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint 2050-ig a klímaváltozás következményeként – áll a NASA és az amerikai óceán‑ és légkörkutatási hivatal, a NOAA február 15-én, kedden nyilvánosságra hozott közös jelentésében.

A következő 30 évben akár annyival is megemelkedhet a világtengerek szintje, mint amennyivel az elmúlt 100 évben összesen. Amerika keleti partvidékén 25-35, a nyugati parton 10-20, a Mexikói-öbölben pedig 35-45 centiméteres emelkedés várható a frissen nyilvánosságra bocsátott prognózis alapján.

„A jelentés alátámasztja a korábbi tanulmányokat és megerősíti azt, amit már régóta tudunk: a tengerek vízszintje továbbra is riasztó ütemben emelkedik, fenyegetve a part menti közösségeket szerte a világon” 

– mondta Bill Nelson, a NASA igazgatója. „Sürgős cselekvésre van szükség a már javában zajló klímaválság enyhítése érdekében” – fűzte hozzá a szakember a NOAA honlapján megjelent közlemény szerint.

A képen a virginiai Norfolkban 2014. május 16-án történt áradás látható Fotó: NOAA

A hat tudományos szervezet bevonásával készített jelentés alapján a vízszintemelkedés az eddiginél súlyosabb tengerárakat és viharokat fog okozni, a kárral is járó áradások a jelenleginél tízszer gyakoribbak lesznek, és a helyi adottságoktól függően hevesebbé is válhatnak 

emeli ki a jelentést szemléző origo.hu.

A most publikált 2022 Sea Level Rise Technical Report a Global and Regional Sea Level Rise Scenarios for the United States című 2017-es jelentés frissített változata, és az első olyan tudományos dokumentum, amely konkrét előrejelzéseket tartalmaz középtávra.

A NOAA és tudományos partnerszervezetei által kidolgozott új amerikai regionális tengerszint-emelkedési forgatókönyvek segíteni fogják a part menti közösségeket az emelkedő tengerszint miatti kockázatok tervezésében és az azokhoz való alkalmazkodásban – áll az óceán‑ és légkörkutatási hivatal honlapján.

Neked ajánljuk
A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint A nap képe: a Hold színei 10 éves megfigyelés során Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam