2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden idők legnagyobb aszálya Észak-Amerikában

A Nature Climate Change folyóiratban megjelent friss tanulmány szerzői 1200 évre visszamenőleg vizsgálták az aszályokat Észak-Amerika délnyugati részén, és arra jutottak, hogy az elmúlt 22 év a valaha feljegyzett legaszályosabb időszak a térségben – számolt be róla az origo.hu hírportál.

A kutatók szerint a szárazság valószínűleg idén is folytatódni fog, és még évekig eltarthat – húzta alá az origo.hu.

A jelenlegi aszály a globális felmelegedés nélkül nem lenne ilyen mértékű – hangsúlyozták a tudósok a tanulmány kapcsán.

„Az eredmények valóban aggasztóak, mert azt mutatják, hogy a jelenlegi aszály lényegesen súlyosabb az éghajlatváltozás miatt” – mondta Park Williams, a UCLA klímakutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Williams a Columbia Egyetem Lamont-Doherty Földmegfigyelő Központjának kutatóival dolgozott a tanulmányon, a munkához 29 klímamodellt használtak.

Kilátszott a Folsom tó medre a Kalifornia állambeli Granite Bayben 2021. június 21-én. A szárazság miatt több kaliforniai megyében is veszélyhelyzetet hirdettek. Gavin Newsom demokrata kormányzó arra kérte a helyi lakosokat, hogy takarékoskodjanak a vízzel Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Williams és kollégái a 800–1500-as évek között hét olyan kiugróan aszályos időszakot találtak, amelyek 23–30 évig tartottak. Az aszályok felderítéséhez a korabeli feljegyzések tanulmányozása mellett a fák évgyűrűinek elemzését vetették be.

A fagyűrűk vizsgálatából kiderül a korabeli talaj nedvességtartalma. Montanától Kalifornián át Észak-Mexikóig 1600 helyszín többezernyi fájának adatait használták fel a kutatáshoz.

Williams tagja volt annak a kutatócsoportnak is, amely 2020-ban hasonló tanulmányt tett közzé. Akkor még azt írták, hogy a 2000 óta tartó aszály a második legrosszabb a világon az 1500-as évek végén tapasztalt szárazság után.

Azóta az extrém magas hőmérséklet miatt a mostani aszály a dobogó első fokára lépett.

Neked ajánljuk
Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam