2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben Normandia fehér sziklaszirtjei

Az Euronews helyszíni riportjából kiderül: erősödik a sziklás partvidék eróziója a nyugat-franciaországi Normandiában. A partfal felgyorsult pusztulását az okozza, hogy a globális felmelegedés miatt gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, valamint a tengerszint is emelkedik.

Nem csak a viharok lettek intenzívebbek, a hullámverés is erősödik. A normandiai fehér sziklaszirt az eddiginél gyorsabban pusztul ezen a 30 kilométeres partszakaszon – panaszolja egy helyi hajós, Stéphane Dodivers.

Valóban így áll a helyzet, a viharosabb szelek nagyobb hullámokat keltenek, így az óceán nagyobb erővel pusztítja a partot.

Raphaël Lesueur, Le Tilleul település polgármestere attól tart, hogy a klímaváltozás okozta időjárási anomáliák mellett az is fokozni fogja majd a tengerparti eróziót, ha megemelkedik az óceánok vízszintje.

A Le Tilleul településsel határos Étretat híres partjai (A kép illusztráció) Fotó: viewsonic99 képe a Pixabayen

A partvonal megváltozásának lehetőségével minden tengerparti településnek számolnia kell, figyelmeztetnek a Normandiában élők.

Az önkormányzat már elkezdte megvásárolni azokat az ingatlanokat, amelyek a veszélyeztetett zónában állnak, hogy az emberek biztonságos helyre költözhessenek – számolt be róla a riportban Alain Trouessin, Criel-sur-mer polgármestere.

Gyakoribbak a kőomlások a sziklás partokon, Dieppe közelében egyetlen omlás 30 métert vett el a partból. Az itt élők szerint a parti erózió gyorsulása a klímaváltozás jele 

– összegez Hans von der Brelie, az Euronews riportere. A csatorna videóriportja ide kattintva megnézhető.

Neked ajánljuk
Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam