2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Széles körű kutatásban vizsgálták a világ folyóvizeit

Egy friss kutatás keretében a Temzétől az Amazonasig 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. A minták elemzése során 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet – például koffeint, nikotint vagy paracetamolt – találtak.

A kutatók azt is vizsgálták, ezek a vegyületek elegendő mennyiségben vannak-e ahhoz jelen a vizekben, hogy már befolyásolják a környezetet.

Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak – írta a BBC News riportja, illetve az MTI közleménye alapján a hvg.hu.

A kutatás eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) publikálták. A tanulmány szerint a világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma.

A mintavételi helyek 25,7 százalékán legalább egy gyógyszerhatóanyag koncentrációja elérte azt a szintet, amelyet már nem lehet biztonságosnak nevezni a vízi élőlényekre nézve, illetve amely már hozzájárulhat az antimikrobiális rezisztencia kialakulásához. A gyógyszeripari szennyezés globális veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre, valamint hátráltatja az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósítását

figyelmeztetettek a kutatók.

Gyerekek készítik elő halászhálóikat egy csónak végében állva a Mekong folyón (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Vincent Gautier

A projekt társvezetője, John Wilkinson, a vízminták elemzését végző Yorki Egyetem munkatársa a The Guardian brit napilapnak azt mondta, az antibiotikumrezisztencia a WHO és az ENSZ szerint is az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszély, ez vezethet a következő világjárványhoz.

A kutatók mindeközben azt is megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen.

A vízminták elemzése során a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, még az Antarktiszon is. A folyókban világszerte kimutatták a bétablokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat is. Az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói bizonyultak a legszennyezettebbeknek.

A kutatók szerint globális és összehangolt erőfeszítésekre volna szükség az ügyben – húzta alá a hvg.hu.

Neked ajánljuk
Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme Elő a gumicsizmát és a fényképezőgépet!
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam