2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tart a japán kormány Fukusimával kapcsolatos tervének felülvizsgálata

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) megkezdte Japán Fukusimával kapcsolatos tervének vizsgálatát. A kormány az atomerőmű szennyezett vizét a Csendes-óceánba engedné. Az ötletet környezetvédelmi és turisztikai szempontok miatt sokan kritizálták. A tiltakozások ellenére az IAEA támogatja az elképzelést.

2011. március 11-én kilences erejű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, a rengést szökőár követte, a környezeti csapás pedig a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófáját idézte elő a Fukusima–1 atomerőműben: három reaktorban is magolvadás történt.

Az erőmű menedzseléséért felelős Tokyo Electric Power Company (Tepco) azóta vízzel hűti a tönkrement reaktorokat. 2014-ben még naponta 540 köbméter sugárszennyezett víz keletkezett így, ezt 2020-ra sikerült napi 140 köbméterre mérsékelni. Az elhasznált sugárszennyezett vizet jelenleg hatalmas acéltartályokba szivattyúzzák – írtuk korábban a jelenlegi helyzetről

A japán kormány tavaly jelentette be, hogy a szennyezett vizet az óceánba engednék 

– áll a 24.hu friss cikkében.

Környezetvédők tüntettek a japán nagykövetség épülete előtt Szöulban 2021. április 14-én. Az aktivisták a japán kormány azon döntése ellen tiltakoztak, hogy a fukusimai atomerőmű megtisztított hűtővizét az óceánba eresztik Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A Greenpeace Kelet-Ázsia és más csoportok ellenzik a tervet, és úgy vélik, inkább a hosszú távú tárolás lehetőségeit kellene felmérni – húzza alá a hírportál.

Lydie Evrard, az IAEA igazgatóhelyettese az IFLScience szerint viszont azt mondta,

a munkacsoport „jelentős előrelépést tett ezen a héten annak érdekében, hogy jobban megértse Japánnak a kezelt víz kibocsátására vonatkozó működési és szabályozási terveit.”

Az ENSZ-nek jelentő szervezet szerint az elképzelés hasonlít más erőművek szennyvízkezelő eljárására.

A Tepco nyilatkozatai alapján a vízből szinte minden radioaktív anyagot eltávolítanak majd, kivéve a tríciumot. Bár ez is mérgező, a szakértőik úgy gondolják, hogy az izotóp az óceán vizével elkeveredve már csak elhanyagolható veszélyt fog jelenteni – ismertette a 24.hu a cég álláspontját.

Az IAEA folytatja a vizsgálódásait, és 2022 áprilisától kezdődően több tanulmányban fogja ismertetni elemzéseit. A szervezet azt ígérte, hogy figyelembe veszi a helyiek aggodalmait.

Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam