2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozás aszályokhoz, forró éjszakákhoz és erdőtüzekhez vezet

A gyakoribb aszályok és a melegedő éjszakák miatt már olyan területeken is lángra kap a növényzet, ahol ez korábban nem volt jellemző. Míg a kormányok jelenleg elsősorban a reagálásra költenek, az UNEP friss jelentésének szerzői azt javasolják, csoportosítsanak át forrásokat a megelőzésre és felkészülésre.

Már Indonézia tőzeglápjait és Argentína vizesélőhelyeit is tüzek pusztították, a legújabb előrejelzések szerint pedig a tűzvészek száma egyre csak növekedni fog – írja a Portfolio.hu online gazdasági újság a Reuters beszámolója alapján.

A szélsőséges erdőtüzek száma a következő 28 évben várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd 

– húzza alá a Portfolio cikke.

Fenyőfák égnek az argentin Corrientes tartományban, Santo Tomé közelében 2022. február 20-án Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

A közelmúltban nagyon megnőtt a tüzek száma Észak-Szíriában, Észak-Szibériában, Ausztrália keleti részén és Indiában – mondta el Andrew Sullivan, az ausztrál kormány bozóttüzekkel foglalkozó tudósa, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a GRID-Arendal környezetvédelmi kommunikációs központ friss jelentésének egyik szerkesztője a Reuters szerint.

Eltűnnek a hűvös, nedves éjszakák, amelyek korábban segítették a tűzoltókat. Az elmúlt 4 évtizedben az éjjelek gyorsabban melegedtek, mint a nappalok. 36 százalékkal nőtt azoknak a sötétedés utáni óráknak a száma, amelyek már elég forrók és szárazak a tüzek ébren tartásához.

Az Egyesült Államokban a becslések szerint 3,1 milliárd dollárt költöttek csak a kaliforniai erdőtüzek oltására a 2020–21-es pénzügyi évben. Az UNEP jelentése alapján az erdőtüzek összesített gazdasági terhei évente mintegy 347 milliárd dollárt tesznek ki az USA-ban. Az argentin Corrientes tartományban december óta tomboló tüzek miatti károk már meghaladták a 25 milliárd argentin pesót, vagyis a 234 millió dollárt.

Önkéntesek dolgoznak a lángok megfékezésén az argentin Corrientes tartományban, Ituzaingó közelében 2022. február 19-én Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

A jelentés szerzői felszólították a kormányokat, hogy az erdőtüzekre szánt költések 45 százalékát a jövőben inkább megelőzésre és felkészülésre fordítsák.

34 százalékot tegyenek félre tűzoltásra, 20 százalékot pedig helyreállításra. Jelenleg a legtöbb erőforrás ugyanis a reagálásra megy el.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam