2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Heves vihar és sosem látott mennyiségű csapadék okoz áradásokat Ausztráliában

Heves vihar csapott le Ausztrália északkeleti részére február 27-én, vasárnap. A meteorológusok akkori előrejelzései szerint az özönvízszerű esőzés folytatódik a hét első napján is. A zivatarok maguk mögött hagyják Queensland államot, és dél felé haladnak, Új-Dél-Wales állam felé, ahol megkezdték az evakuálásokat.

Sosem látott mértékű csapadék hullott a hétvégén Ausztráliában, a vihar főként Queensland államot érintette. Az állam fővárosát, egyben a kontinensország harmadik legnagyobb városát, Brisbane-t áradások öntötték el.

Vasárnapi jelentések szerint 7 ember veszítette életét az áradások következtében, és több mint 1400 otthont fenyegetett az árvíz.

A Fraser-parti Regionális Tanács által közreadott képen víz árasztja el az utcákat és a házakat a Queensland állambeli Maryborough-ban 2022. február 28-án, hétfőn Fotó: MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács

Annastacia Palaszczuk, az állam miniszterelnöke az MTI közleménye szerint azt mondta, több mint 100 iskola marad zárva hétfőn Queensland területén.

A helyi mentőszolgálatok arról számoltak be, hogy az elmúlt napokban óránként 100 segélykérés érkezett hozzájuk. Az államban 28 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A képen szintén a Queensland állambeli Maryborough látható 2022. február 28-án, a korábbi napok heves esőzései okozzák a katasztrófahelyzetet Fotó: MTI/AP/Fraser-parti Regionális Tanács

Az árvizek egyik halálos áldozatát már vasárnap is Új-Dél-Wales államból jelentették.

Az előrejelzések szerint miközben Queenslandben enyhülnek az időjárási viszonyok, addig Új-Dél-Walesben tovább nő a csapadék mennyisége a hét elején.

Neked ajánljuk
Hétfőn katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam