2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália: továbbra is heves esőzések és áradások sújtják az országot

Queensland és Új-Dél-Wales államokban több tucat folyó öntött ki medréből, a villámáradások elől sokan háztetőkre vagy más magaslati pontokra menekültek. A hivatalos adatok szerint március 1-jéig nyolcan haltak meg, és 150 ezer embert evakuáltak Ausztrália keleti partján – adta hírül a 444.hu az MTI beszámolója alapján.

Ballina városának összes lakosát, 40 ezer embert kellett volna kimenekíteni, kedd hajnalban el is rendelték Dél-Ballina, illetve a város alacsonyabban fekvő részeinek kiürítését, de a katasztrófavédelem reggel hétkor úgy mérte fel a helyzetet, hogy már túl késő volna a lakosság evakuálásához 

írta a 444.hu már a The Guardian tudósítására támaszkodva.

Árvízben álló utca az Új-Dél-Wales állambeli Chinderah településen 2022. március 1-jén Fotó: MTI/EPA-AAP/Jason O'Brien

Észak-Ballinában a csatorna vize már kilépett medréből, az ár kedd reggel lakóépületeket és üzleteket veszélyeztetett, elvágta az emberek útját. A városcentrumban, az üzleti negyedben az üzlethelyiségek ajtajait nyaldosták a hullámok.

Kedd délutánra további esőzést jósoltak, és a városban kedd estére, valamint március 2-a, szerda reggelre várták az árhullámok tetőzését. 

A szakemberek szerint ötszáz évente egyszer van akkora árvízre esély, mint amekkorával most szembesül Ausztrália keleti partján a lakosság.

Csónakkal viszi kutyáját egy nő az árvízzel elöntött Új-Dél-Wales állambeli Cabarita településen 2022. március 1-jén Fotó: MTI/EPA-AAP/Jason O'Brien

Az embereket arra kérték a hatóságok, hogy vegyék magukhoz hivatalos okmányaikat, gyógyszereiket, meleg ruháikat és háziállataikat, és amint tudnak, húzódjanak magasabban fekvő területekre.

Tizenhét önkormányzati területet, köztük Ballinát is természeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították. 

Sydney lakóit kedden figyelmeztették, hogy ők is készüljenek fel az esetleges evakuálási parancsra.

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Hogyan lehet bejelenteni az időjárási káreseményeket? Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam