2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a helyzet a Velencei-tóval?

Február 24-én, csütörtökön befejeződött a Velencei-tó vizének pótlása a Pátkai-tározóból. Az OVF egy nappal a vízeresztés leállítása előtt válaszolt a hvg.hu kérdéseire. A vízpótlás azt követően vált szükségessé, hogy tavaly nyárra kritikusan leapadt a tó, a víz oxigéntartalmának csökkenése pedig halpusztulást okozott.

A Zámolyi- és Pátkai-tározó vízminősége tavaly ősszel még nem tette lehetővé, hogy a Vízügy ezekből oldja meg a vízpótlást. Ezért előbb a Zámolyi-tározó vizét engedték át a Pátkai-tározóba, majd amint a víz hidegebb lett, és javultak a vízminőségi paraméterek, 2021. december 8-tól elkezdték tölteni a tavat is – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatásából.

A tó szintje az agárdi mércénél február 23-án, szerdán reggel 99 centiméteres volt. A vízpótlás az OVF szerint nem rontotta a vízminőséget 

írta a hvg.hu.

Alacsony vízszint a Velencei-tavon Velence térségében 2022. január 1-jén Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A tározók leeresztése 13 centiméterrel emelte a vízszintet. A mostani, egy méter körüli érték azonban még mindig elmarad a tó alsó szabályozási vízszintjétől, ami 130 centiméteres lenne a téli időszakban – idézte a Vízügy közleményét a gazdasági hírportál.

A jellemzőnél szárazabb február után március–áprilisban átlagos csapadékmennyiségre van kilátás, vagyis várhatóan tovább fog emelkedni a vízszint.

A Vízügy emlékeztetett rá, hogy a tó fenntartható vízpótlásának további lehetőségeit az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Alapítvány vizsgálja.

„Olyan szakmai javaslat készül, amely a vízgazdálkodási szakmai szempontokat és lehetőségeket helyezi előtérbe, az optimumot igyekszik megtalálni”

– írta erről az OVF a hvg.hu szerint.

„A vízállás ilyen mértékű változása természetes folyamatnak tekinthető. A tó életében ezek a helyzetek megszokottak, az élővilága képes alkalmazkodni a vízállás szélsőséges helyzeteihez” – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Neked ajánljuk
Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál Hogy látja a Balaton jövőjét a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet? Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam