2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van az egész országban

2022. március 10., csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalmat hirdetett hazánk egész területére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a csapadékmentes időjárás miatt. A tűzoltókat ugyanis idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem 7 ezer hektár.

A tűzgyújtási tilalom azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, valamint útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében – még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Tarlót égetni sehol sem szabad.

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség – hívja fel rá a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye.

Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de ott is csak a rendeletben meghatározott időintervallumban. Száraz növény égetésekor mindig legyen kéznél víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet – kéri a Katasztrófavédelem.

Ahol nincs olyan önkormányzati rendelet, amely engedélyezné a kerti zöldhulladék-égetést, ott ez egyszerűen tilos.

A Katasztrófavédelem a dohányosok figyelmét külön is felhívja arra, hogy ne dobják el az égő cigarettacsikkeket.

Március 6-án hatalmas területen égett az aljnövényzet a Kis-Balaton térségében Fotó: MTI/Varga György

A szárazság miatt, amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet 

– magyarázza Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a tilalom okát.

A tűzoltókat idén már több mint 3500 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága csaknem 7 ezer hektár. Mi is hírt adtunk róla, hogy a napokban a Kis-Balatonnál 600 hektárnyi terület égett le. 

A szabadtéri tüzek miatt öt ember sérült meg eddig 2022-ben. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a Katasztrófavédelem honlapján, valamint a Firelife Erdőtűzmegelőzési Projekt oldalán lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Nem jön országos, áztató májusi eső Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021 A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: katasztrofavedelem.hu
Vissza
Hírfolyam