2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai szinten is mintaértékű projekt: elkészültek az Ős-Dráva Program kivitelezési munkái

Lezárultak az Ős-Dráva Program csaknem 13 milliárd forintos vízgazdálkodási munkálatai a Baranyai Ormánságban és Somogy délkeleti részén – tájékoztatta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A környezeti és energiahatékonysági Ős-Dráva Programban megvalósult beruházás

célja az egykor vizekben bővelkedő és természeti szépségekben ma is gazdag térség vízgazdálkodási lehetőségeinek javítása, a területen keletkező vizek visszatartásának és pótlásának elősegítése volt.

Fotó: osdravaprojekt.ovf.hu

A munkálatok során a múlt században kiépített árokhálózat segítségével és átalakításával olyan vízkormányzási rendszert hoztak létre, amely biztosítja a Drávából kiszivattyúzott víz területarányos szétosztását. A folyóból másodpercenként öt köbméter vizet lehet kinyerni. Ezt a mennyiséget az árokrendszer mentén megépült duzzasztók, zsilipek segítségével juttatják el az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területekre, természetes vizesélőhelyekre, holtágakra azok életre keltése és az élővilág gazdagítása érdekében. 

A projekt koncepciója, tervei és kivitelezése a neves hazai cég, az Aquaprofit szakembereinek köszönhetően készülhetett el.

Az Ős-Dráva Program a tervezéstől a kivitelezésig: izgalmas kisfilm mutatja be ezt az Európában is egyedülálló projektet Videó: Aquaprofit Zrt.
Neked ajánljuk
A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére Érdemes szombaton elnézni a Füvészkertbe Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam