2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hótakaróra, a csapadékra és az egészségünkre is hatással van a szaharai por

Egyre jobban szétterül Európa felett a szaharai porfelhő, március 15-én az Időkép szerint Franciaországban és Svájcban narancssárgába váltott az ég, sáros eső esett, a Pireneusokat és az Alpokat pedig belepte a homok. Március 16-án a porvihar Délnyugat-Európa után a kontinens közepét is elérte – számolt be róla a 444.hu.

A Pireneusok és az Alpok havas hegycsúcsait sárgás és barnás színűre festették az apró porszemcsék, ami rendkívül káros hatással van a hótakaróra. A por ugyanis lecsökkenti a havas felszín albedóját, amely így kevesebb napfényt ver vissza és több hőt nyel el, gyorsabb olvadást idézve ezzel elő 

írta március 15-én, kedden az idokep.hu.

Az apró porszemcsék az egészséget is súlyosan veszélyeztetik. A szaharai porfelhő miatt Spanyolország több pontján is veszélyes szintre emelkedett a PM10 és a még inkább egészségkárosító PM2,5 aeroszolok koncentrációja – figyelmeztetett rá a meteorológiai szakportál.

Németországból és Franciaországból is apokaliptikus képek érkeztek.

München felett az ég 2022. március 15-én Fotó: MTI/AP/DPA/Sven Hoppe

Március 16-án, szerdán már második napja tartott a Szaharából érkező porvihar, amely főként Spanyolországban és Portugáliában éreztette hatását, rossz levegőminőséget és látási viszonyokat okozva.

A porvihar azonban eddigre már a Balkánt és Nagy-Britannia déli részét is elérte, valamint Magyarországon is több helyütt sáros eső esett szerda reggelre – adta hírül a 444.hu.

A Párizs, London és Belgrád köztisztaságáért felelős cégeknek is gondot okozott a finom por által létrehozott filmréteg eltávolítása az épületekről és a járművekről.

Szaharai por Strasbourg felett 2022. március 15-én Fotó: MTI/AP

„Ugyan intenzív eseményről van szó, de évente egyszer vagy kétszer azért előfordul ilyesmi, általában februárban vagy márciusban, amikor egy Algéria és Tunézia feletti alacsony nyomású rendszer összegyűjti és északi irányba, Európa felé szállítja a port. A porfelhő ilyenkor elérheti az Egyesült Királyságot vagy akár Izlandot is, amire éppen tavaly sor is került”

mondta el az AP hírügynökségnek Carlos Pérez García, aki a Barcelona Supercomputing Center kutatójaként a légköri port vizsgálja.

Az európai lakosság a levegő minőségéről ide kattintva tájékozódhat, a finom, szálló por ellen pedig megfelelő maszk hordásával védekezhet.

Megemelkedett szállópor-koncentráció esetén a szakemberek nem javasolják a szabadtéri sportok gyakorlását – emlékeztetett rá a 444.hu.

Neked ajánljuk
Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam