2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Várható-e árvíz idén hóolvadáskor a Dunán?

A tavaszi időszakban az árvízvédelmi felkészülés fontos részét jelenti a hóban tárolt vízkészletek alakulásának folyamatos figyelemmel követése a Duna vízgyűjtőin, bár a hóvízkészletekből származó árhullám esélye igen csekély a Dunán, mivel nagy a vízgyűjtőn a vízrendszer magassági tagoltsága.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján március 16-án, szerdán jelent meg a Spitzerné Farkas Márta által készített legfrissebb jelentés a tavaszi hóvízkészletek jelenlegi állásáról.

A Dunán a vízgyűjtő nagy magassági tagoltsága miatt kevés az esélye a döntően hóból származó árhullámnak. Ugyanakkor, ha a vízgyűjtőn jelentős mennyiségű hó halmozódott fel, akkor átlagos mennyiségű folyékony csapadék is elegendő lehet komoly árhullám kialakulásához. A hóból keletkező árhullámok kialakulásának esélyét növeli, ha sok a hó a vízrendszer alacsonyabban fekvő részein, illetve ha a felhalmozódott hó olvadása későn indul meg 

– ezzel az alapvetéssel indul a Duna vízgyűjtőjének Nagymaros fölötti területére vonatkozó elemzés, amely áttekinti a 2021–2022. év téli és tavaszi időszakának hóvízkészlet-grafikonját.

Pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án, amikor a nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán. A nyári árvízhez képest a hóolvadáskori árhullám ritka (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

A hóvízkészlet mennyisége a vizsgált időszakban 2022. február 7-én érte el legmagasabb értékét, a 8,5 köbkilométert, majd a hónap további részében alig változott a mennyisége, amely így végig a sokéves átlag alatt maradt. A Duna Nagymaros feletti vízgyűjtőjén a hóvízkészlet március 16-i, szerdai értéke 6,6 köbkilométer volt, ez az elmúlt 20 év adott napra vonatkozó maximális értékének 32 százaléka, a minimális értéknél 52 százalékkal több, az átlagos értéknél pedig 30 százalékkal kevesebb – sorolja az adatokat az elemzés.

„A Duna nagymarosi vízgyűjtő területén a mögöttünk hagyott téli időszak folyamán felhalmozódott hóban lévő vízkészlet nem kiemelkedő mennyiségű, az ilyenkor szokásos átlagmennyiségnek hozzávetőlegesen 70 százalékát teszi ki, a vízrendszer alacsonyabban fekvő (500 méter alatti) részei pedig már teljesen hómentesek” 

– összegezte Spitzerné Farkas Márta.

Az Országos Vízjelző Szolgálat tavasszal folyamatosan figyelemmel kíséri majd a hókészletek alakulását. 

Neked ajánljuk
Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz 26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét
Tovább a forrásra: ovf.hu
Vissza
Hírfolyam