2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lépnie kell a Sajót szennyező szlovák vállalatnak

A Sajó szlovákiai szakaszán történt szennyeződést vizsgáló szlovák környezetvédelmi felügyelet elrendelte, hogy a szlovák állami Ércbánya-vállalatnak egy héten belül megoldást kell találnia a folyóba szivárgó szennyeződés kiszűrésére – jelentette a hatóság közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, az ügyben indult vizsgálódás során kiderült, hogy a szennyeződést az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba kerülő szennyezett víz okozza – írta a szlovák hírügynökség alapján az MTI.

Az ügyben vizsgálatot indított a szlovák környezetvédelmi felügyelet, amely miután a héten helyszíni szemlét tartott a folyó érintett szakaszán, elrendelte, hogy az állami Ércbánya-vállalat egy héten belül

álljon elő a Sajóba folyó bányavíz tisztítására vonatkozó műszaki megoldással, valamint ez alatt az idő alatt folyamatosan biztosítsa a víz összetételének elemzését.

A szennyeződés miatt a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) által végzett vízvizsgálat kiderítette, hogy a Sajó szlovákiai szakaszán a víz vastartalma tizenkétszeresen meghaladta a felszíni vizekben 2 milligramm per literben meghatározott határértéket, továbbá a vízben más fémek – főként a mangán és a nikkel – értékei is magasabbak a megengedettnél.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) március 16-i közlése szerint az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyezőanyagok pontos meghatározására a határszelvény térségében, Sajópüspökinél. Vizsgálatuk szerint a magyarországi folyószakaszon a vízből mért toxikus fémek mennyisége mind határérték alatt van.

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, majd csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság, a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az „elengedhetetlenül szükséges” intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat végezte el még 2012-ben.

A Sajó folyó mellé épített szennyvízkifolyó az egykori vasércbánya közelében
Fotó: MTI/Komka Péter
Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam