2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországi szakaszán nincs baj a Sajóval

A szlovákiai Nyitra megye egyik képviselője, Orosz Örs március 13-án, vasárnap posztolt arról közösségi oldalán, hogy vörösiszap kerülhetett a Sajó folyóba, és a szennyezés elérheti a folyó magyarországi szakaszát is. Azóta kiderült, hogy szerencsére nem lúgos vörösiszap volt a szennyező.

Az ugyanis ökológiai katasztrófát jelentett volna. Orosz Örs bejegyzése szerint az alsósajói vasércbánya területéről folyamatosan vörösiszappal keveredett szennyvíz folyt a Sajóba, a poszt megjelenése idején már több mint két hete.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai azonnal megkezdték a munkát március 13-án reggel, a Miskolci Vízügyi Igazgatóság méréseket végzett, egy mérőcsapat Szlovákiába is elindult, és másodfokú vízminőség-védelmi készültséget is elrendeltek a folyón 

írta az Időkép még aznap, vasárnap délután.

A Vízügy tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt, valamint a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóságot is, hogy ha szükségessé válik, figyelmeztethessék a felhasználókat.

A 444.hu híradása szerint az OVF március 16-án, szerdán tudatta az MTI-vel, hogy nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid-tartalmú anyag került a Sajóba Szlovákiában, de a folyó magyarországi szakaszán határérték alatt van a toxikus fémek mennyisége a vízben.

A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

A szlovák féltől még nem érkezett hivatalos tájékoztatás a szennyezésről – hangsúlyozta közleményében az OVF. A magyar fél a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében, a Magyar–Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérte Szlovákiát a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Magyarországi szakaszán a folyó vize a normál állapotot mutatja, víztér-elszíneződés, szaghatás, a partvonal mentén kiülepedés vagy halpusztulás nem figyelhető meg. A merített minta tiszta, átlátszó 

– ismertette helyszíni felderítés eredményeit a közlemény.

A szlovákiai szakaszon a bányaüzemből továbbra is szennyezett víz folyik a folyóba. A Sajó a szlovák oldalon már Csoltó település alatt is elszíneződött március 16-án, szerdán reggelre. Halpusztulást és szaghatást azonban ezen a szakaszon sem észleltek a vízügyi szakemberek – részletezte a 444.hu.

A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar–szlovák határ közelében 2022. március 14-én Fotó: MTI/Komka Péter

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság külső akkreditált laboratóriumot kért fel a szennyező anyagok meghatározására Sajópüspökinél. A vizsgálat szerint a vízből mért toxikus fémek mennyisége határérték alatt van a magyarországi folyószakaszon. Az arzéntartalom az ivóvízminőségi határérték tizede. A vastartalom némileg magasabb, de nem kirívó mértékben.

Sajópüspökinél, a szennyezéstől 65 kilométerre szerda reggel másodpercenként 6,1 köbméter volt a vízhozam, ami 400–600-szoros hígítást jelent.

A szennyezés így egyelőre nem okoz kezelhetetlen terhelést, de folytatják a rendszeres vízmintavételt és a laboratóriumi elemzést – közölte az OVF.

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón A Sajó magyar szakaszán szerencsére nincsen baj A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam