2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ivóvíz érték – A Magyar Víziközmű Szövetség üzenete a víz világnapján

A Magyar Víziközmű Szövetség a víz világnapja alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kér mindenkit: gondolkodjon el azon, mit jelent, milyen értéket képvisel számára a víz. A közleményben Nagy Edit, a szövetség főtitkára szavait idézték.

Az ágazatban foglalkoztatott több mint 20 ezer ember az év minden napján, 24 órában dolgozik azon, hogy Magyarországon mindenki számára elérhető legyen a biztonságos vízszolgáltatás, mindenhol hozzáférhető legyen az egészséges csapvíz, valamint biztosítva legyen a szennyvíz szakszerű elvezetése és tisztítása 

– emelte ki Nagy Edit a közlemény szerint.

Az 1980-ban épült 36 méter magas vasbeton szerkezetű víztorony Magyarország északnyugati részén, Fertőszentmiklóson áll. A létesítmény két víztérrel rendelkezik, és összesen ezer köbméter ivóvizet képes tárolni, így 12 Fertő-parti település vízellátását biztosítja (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Baranyai Balázs

A szövetség főtitkára figyelmeztetett: az ukrajnai háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos az ivóvíz-szolgáltatás. A háború a magyar szolgáltatóknak is ad feladatot, hiszen biztosítaniuk kell a menekülttáborok vízellátását – tette hozzá a szakember az MTI szerint.

Az ENSZ 1992-ben március 22-ét jelölte ki a víz világnapjának, amelyet 1993-tól ünneplünk meg. Az UNESCO és az ENSZ vízügyi szervezete, az UN-Water minden évben más kiemelt témára fókuszál, amelyhez minden évben új mottó kapcsolódik.

2022-ben a világnap mottója a következő: „Felszín alatti vizek – Láthatóvá tenni a láthatatlant”.

A víz világnapjának célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs – írta a Magyar Víziközmű Szövetség.

Neked ajánljuk
A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Évtizedek óta küzdenek a szeméttel a Maldív-szigeteken Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Környezetszennyezés = elhízás?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam