2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre sósabbá válnak édesvizeink?

Az édesvizek sótartalmának növekedése, azaz szalinizációja a felszíni vízkészleteket érintő egyik legégetőbb globális probléma napjainkban. A sótartalom növekedéséhez az intenzív mezőgazdaság, a bányászat és az urbanizáció is hozzájárulhat. A klímaváltozás várhatóan csak felerősíti majd ezek hatását.

A szalinizáció a biodiverzitás csökkenéséhez és az élőhelyek működésének megváltozásához vezet, ezáltal pedig a társadalom számára biztosított ökoszisztéma-szolgáltatásokat is veszélyezteti. Bár egyre több kutatás foglalkozik a témakörrel, számos ökológiai és evolúciós kérdés maradt eddig megválaszolatlanul – írta az origo.hu az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleménye alapján.

„Feltűnő például, hogy Észak-Amerikához viszonyítva Európában milyen kevés kutatás foglalkozott az utak sózásának hatásaival. Az is szembetűnő, hogy a makrogerinctelenekkel és a zooplanktonnal globálisan sokkal több vizsgálat folyt, mint például az elsődleges termelőkkel vagy az olyan magasabb szintű szervezetekkel, mint a gerincesek”

idézte a hírportál Vad Csabát, az ÖK Vízi Ökológiai Intézetének munkatársát.

A debreceni Vekeri-tó a Kati-ér megduzzasztásával jött létre, és az évtizedek alatt pihenőhelyből nádas-gyékényes vadvízzé alakult, hangulatos fahidakkal és piknikhelyekkel, telepített ligeterdőkkel (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Egy nemzetközi kutatócsoport az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézete szakembereinek részvételével az elmúlt öt évben publikált tudományos cikkek alapján most különböző földrajzi régiókra, illetve biológiai szerveződési szintekre vonatkozóan azonosította a szalinizáció szempontjából a kutatási hiányterületeket.

A kutatók a jövőbeli kutatási prioritásokra is javaslatot tettek. E szerint kiemelt hangsúlyt kell helyezni a mikrobiális ökológiára, a funkcionális ökológiai megközelítésekre és ezen belül a funkcionális genomikai vizsgálatokra, illetve a táji léptékű, valamint az ökoszisztéma szintjén mérhető folyamatok vizsgálatára is.

A kutatók javaslatait bemutató tanulmány az ökológia egyik legrangosabb folyóiratában, a Trends in Ecology and Evolutionben jelent meg

Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam