2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Képek a víz titokzatos világából

A Gruber József víztárolót a szokásos tavaszi nagytakarítás előtt, a víz világnapját megelőző napon, 2022. március 21-én megmutatták a sajtó képviselőinek is. A takarítás miatt leeresztett víztároló medencéiben sétálhattak a fotósok és újságírók. Éppen olyan misztikus élmény lehetett, mint mondjuk a tenger fenekén sétálni.

Huszonkét és fél másodperc – ennyi ideig tart ki a visszhang a Fővárosi Vízművek munkatársainak mérése alapján a Gruber József víztároló medencében. Persze csak akkor, amikor nincs víz a közel futballpályányi alapterületű, 40 millió litert befogadó, egyszerre futurisztikus és nagyon ősi szakrális teret idéző medencében 

– kezdődik a telex.hu élménybeszámolója a különleges napról. Már ez alapján a bekezdés alapján is képet alkothatunk magunkban a látogatók szeme elé táruló látványról, és elképzelhetjük az elementáris hatást, amelyet a különleges helyszín gyakorol a szemlélőjére.

A gellérthegyi Gruber József víztároló Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Gruber József víztároló két medencéjében összesen kétszer 40 ezer köbméter vizet képes befogadni. A vízoszlop maximális magassága 8 méter, a tartóoszlopok száma pedig mindkét medencében 106-106 darab, melyek 10 méter magasra nyújtóznak

– tudhatjuk meg a Fővárosi Vízművek által összeállított információs füzetből.

A gellérthegyi Gruber József víztároló Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Víztárolókra azért van szükség, mert a vizet ugyan egyenletesen és a folyamatosan termelik ki (csak így lehet gazdaságosan működtetni a berendezéseket), fogyasztása azonban napszakonként (és persze évszakonként is) változik.

A medencékben és a víztornyokban a kisebb fogyasztású időszakoknak a vízfölöslege tartalékolható, emellett a víztárolóknak köszönhető a hálózatban a kellő víznyomás és a tűzoltáshoz szükséges víz, és ezek egyenlítik ki a hálózatban jelentkező nyomásingadozásokat is – részletezi a Vízművek leírása a víztornyok és víztárolók funkcióit.

A gellérthegyi Gruber József víztároló Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A hirado.hu képgalériát állított össze a mélység titkai közé vezető kalandról. Mi is az MTI képei közül válogattunk cikkünkbe néhányat.

A gellérthegyi Gruber József víztároló Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Aki többet szeretne tudni erről a különleges létesítményről, az ide kattintva találja meg a Fővárosi Vízművek kiadványát képekkel és érdekes leírásokkal, és ide navigálva olvashatja végig a telex.hu beszámolóját. A hírportál cikke saját fotókkal is szolgál, és a víztároló mérnöki bravúrokkal és felfedezésekkel tűzdelt történetét is elmeséli.

Neked ajánljuk
Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam