2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészült a tavaszi látogatók fogadására a lillafüredi vízesés

Talán csak kevesen tudják, de a csodás lillafüredi vízesés csobogása nem teljesen a természet munkájának eredménye. Mivel a természetes vízhozam nem garantálna folyamatos vízellátást, a szakemberek már több mint egy évtizede szivattyúval segítenek be, a vizet a Hámori-tóból pótolva, már amikor az nincs befagyva.

Ismét működik a vízesés Lillafüreden, miután a Miskolci Vízmű Kft. üzembe helyezte azt – közölte a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel március 23-án, szerdán. A vízmű az enyhe időjárásnak és a Hámori-tavat borító jégpáncél felolvadásának köszönhetően helyezhette ismét üzembe a mesterséges látványosságot.

A lillafüredi vízesés húszméteres magasságával ma Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése. A látványosságot a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki a Szinva patak vizéből, amely a Hámori-tóba torkollik Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A vízesést a Szinva-forrás táplálja, ám a vízellátás időszakos, és függ attól, hogy mennyi víz gyülemlett fel a bükki karsztban – részletezi a közlemény. 

Ezért szivattyút telepítettek a Hámori-tóba, amelynek segítségével szükség esetén már több mint egy évtizede emelnek át vizet a tóból a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött. 

Jelenleg az országos csapadékhiány és az alacsony karsztvízszint miatt a Hámori-tóból kell pótolni a vizet, ezt a munkát pedig meg is kezdte a Miskolci Vízmű Kft., mintegy bekapcsolva ezzel a vízesést.

Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam