2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aszály miatt hagyhatták el a vikingek Grönlandot

Egy kutatócsoport – a Massachusettsi Egyetem tudósa, Boyang Zhao vezetésével – azt állítja, hogy az egyre súlyosbodó szárazság miatt menekültek el olyan hirtelen a 15. század elején a vikingek, hátra hagyva dél-grönlandi településeiket. A friss elmélet egy széles körben elterjedt teóriát cáfol.

A vikingek 985-ben érkeztek Grönlandra, ahol kiirtották az őshonos növényzetet, hogy dús füvű legelőket telepítsenek fő táplálékuk, a szarvasmarhák ellátása érdekében. A virágkorban mintegy 2 ezer ember élhetett a grönlandi vikingtelepüléseken. 

A 15. század elején azonban a vikingek rejtélyes módon eltűntek Grönlandról. 

Eltűnésükre a különböző kutatócsoportok különféle magyarázatokkal álltak elő, így gazdasági összeomlással vagy járványokkal indokolták azt, de a kis jégkorszak okozta erős lehűlés volt a legnépszerűbb elmélet – avat be a történetbe az MTI friss tudományos eredményről beszámoló közleménye.

Raymond Bradley egyetemi professzor, a tanulmány társszerzője éppen fotót készít  a Grönland déli részén található Igaliku-tó üledékmintáiról Fotó: Isla Castañeda/University of Massachusetts Amherst/UMass Amherst

A University of Massachusetts Amherst kutatói szerint azonban nem a jégkorszak, hanem az aszály miatt állhattak odébb a vikingek. A csapat egy viking parasztporta melletti tó üledékrétegeinek vizsgálatával rekonstruálta az elmúlt 2 ezer év helyi klímáját. Eszerint a 14. század végén a térségben éppen egy melegebb és szárazabb periódus vette kezdetét. A tudósok a Science Advances című folyóiratban publikálták erről szóló tanulmányukat. 

A hosszúra nyúló aszály végül oda vezetett, hogy még kevesebb – talán túlságosan is kevés – fű termett a szarvasmarhák táplálására, mint az amúgy is zord körülmények között általában. Ez arra kényszerítette a vikingeket, hogy tengeri emlősökre vadásszanak, ami veszélyes és bizonytalan megélhetési forrást jelentett az állattartáshoz szokott közösségeknek.

A kutatók szerint az aszály tehát jelentős mértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy a vikingek feladták grönlandi településeiket. Természetesen az aszályos periódus hatása összeadódhatott más tényezőkkel, mint például a fent említett negatív gazdasági folyamatokkal vagy betegségek terjedésével is.

Neked ajánljuk
Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam