2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Végre megérkezik a várva várt csapadék

Mediterrán ciklon vethet véget a szárazságnak a hét közepétől. Jelentős csapadékra van esély – jelentette be a jó hírt az Időkép. Szerda, csütörtök tájékán érkezik az eső, csütörtökön országos csapadék várható, egyes tájakon 20 milliméternél is több eső hullhat – írta a meteorológiai szakportál.

A hét elején az élénk, olykor erős nyugati, délnyugati szél enyhe levegőt szállít hazánkba: hétfőn 18-24, kedden pedig akár 19-25 fokos maximumokra is számíthatunk. Kedden valószínűleg elkönyvelhetjük majd az idei első nyári napot is, a meteorológiában ugyanis az számít nyári napnak, amikor a maximum-hőmérséklet meghaladja a 25 fokot – állapította meg a hét első két napjáról szólva az idokep.hu.

Mindeközben a következő napokban fokozatosan leépül a száraz időjárást okozó anticiklon Európa fölött, és észak felől hideg, sarkvidéki eredetű levegő indul el a kontinens nyugati területei felé. Ez a hidegebb légtömeg a Földközi-tenger medencéjébe is megérkezik, ahol a meleg, páradús légtömeggel keveredve mediterrán ciklon kialakulását eredményezi 

figyelmeztetett rá az Időkép más helyütt.

A hét közepén, szerda, csütörtök tájékán érkezik majd az egész országra kiterjedő, az őszi vetések fejlődését is károsan érintő vízhiányos állapot miatt nagyon várt eső.

Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én (A kép illusztráció) Fotó: MTI/Varga György

Kedden már előfordulhatnak kisebb záporok az ország északi felén, majd szerda éjjel érkezhet a mediterrán ciklon és vele együtt a nagyobb területekre is kiterjedő csapadék. A meteorológusok hétvégi modellszámításai alapján csütörtökre országos esőzés, egyes helyeken akár 20 milliméternél is nagyobb mennyiségű csapadék várható.

„A nagy időtáv miatt a csapadék mennyiségét és területi eloszlását illetően konkrétumokba még nem bocsátkozunk, ami egyre biztosabb, hogy végre érkezik a csapadék, enyhülni látszik az aszály” 

– hangsúlyozta a meteorológiai szakportál.

Az Időkép folyamatosan frissülő előrejelzése ide kattintva követhető, a grafikon fejlécében a város átállítható.

Neked ajánljuk
Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Kiszáradóban az USA második legnagyobb víztározórendszere Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam