2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiányra figyelmeztetett az Országos Vízügyi Főigazgatóság

Készülnünk kell a vízhiányra – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István. Miután a szakember felidézte, hogy az elmúlt 20 évben milyen árvizekkel kellett megküzdenünk, áttért arra a problémára, hogy az utóbbi 5 év folyamán viszont komoly vízhiány alakult ki az országban.

„Nem vagyunk egyszerű helyzetben, ha az utolsó 20 évet nézzük Magyarországon. Húsz év átlagában az árvizek dominálnak, emlékezhetünk 2013-ra a Duna esetében, 2014-ben a Murára, 2010-ben a Sajóra és a Hernádra, 2006-ban a Dunára és a Tiszára is, sorolhatnám. Ugyanakkor az utóbbi 5 évben komoly vízhiány lépett fel, és igazából szeretnénk támogatni vízzel az öntözést, a mezőgazdaságot. Nem könnyű” – idézte Láng István InfoRádióban elhangzott szavait a HírKlikk.

Kiszáradt, repedezett termőföld Sáp közelében 2019. április 4-én (A kép illusztráció) Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Abból a szempontból, hogy mely országrészekben milyen és mekkora problémát jelent a szárazság, a vízügyi főigazgató három területet különböztetett meg:

  • 1. Nyugat-Magyarország: a dombvidékeken viszonylag több a csapadék.
  • 2. A folyók mentén: közvetlen szivattyúzás, gravitációs vízpótlás teszi elérhetővé a vizet.
  • 3. Homokhátság, Nyírségi hátság: a vízpótlást csak csapadék tudná biztosítani, de csapadékhiány lépett fel, szárazság van.

A nagyüzemi mezőgazdaság a vízpótló rendszerek bővítésével menthető meg, ez a bővítés Láng István szerint már zajlik.

„Az olyan víztereinkből, mint a tiszalöki vagy a kiskörei tározó, gravitációs módon tudunk vizet pótolni, viszont ahol a Tisza nagyon alacsony, például Csongrád térségében, ott szivattyús vízkivételre szorulunk” – részletezte a szakember.

Neked ajánljuk
A legszegényebb városlakókat sújtja majd a leginkább a szárazság Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: hirklikk.hu
Vissza
Hírfolyam