2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most kell cselekedni, üzenik a Velencei-tó környéki polgármesterek

A csapadékszegény tavaszt még aszályosabb nyár követheti, így akár azt a 40-50 centiméternyi vizet is elveszítheti a Velencei-tó, amelyet az elmúlt hónapokban sikerült visszajuttatni bele. A víz világnapján ezért írtak alá közösen megfogalmazott, a kormány felé intézett javaslatot a tó környéki települések vezetői.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök is támogatta az összefogást.

„Levélben tájékoztattuk Magyarország Kormányát a Velencei-tó jelenlegi helyzetéről és arról, hogy jelentős csapadék hiányában a nyári kánikula idejére a tavalyihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ezért javaslatot tettünk arra, hogy most kezdjük meg a vízpótlás lehetőségének kiépítését”

– írta közleményében a feol.hu szerint Tessely Zoltán.

Turisták nézelődnek a Velencei-tó partján 2022 első napján Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

„Első körben azt az 1993–94-ben kiépült vezetékrendszert kell működésre alkalmas állapotba hozni, amely épp erre a célra épült” – mondta el Tóth István, Gárdony polgármestere. Előzetes számítások szerint körülbelül 40 millió forintból megoldható a rendszer rendbetétele. Ezért azzal a határozott kéréssel fordultak a helyi vezetők a döntéshozók felé, hogy tegyék meg mihamarabb az ügy érdekében, amit lehet.

„Ha az április eleji esőzések elmaradnak, akkor a tó gyors apadásba kezd, és augusztus végére a tavalyinál is kritikusabb helyzet alakulhat ki. Ezért, ha szükséges, a javaslatot támogató tó környéki önkormányzatok beszállnak a költségekbe, hogy még ha kisebb mértékben is, de sikerüljön a vízpótlást folytatni”

– hangsúlyozta a gárdonyi polgármester.

Kardos Ádám, Pákozd polgármestere ugyan nem vízparti település vezetője, „jó szomszédként” mégis fontosnak tartotta, hogy szintén aláírja a kérést – húzta alá a feol.hu tudósítása.

„Külön a települések kevesek ahhoz, hogy eredményt érjenek el, de együtt már tehetünk valamit. Ezért született ez a levél, amelyet korábbi egyeztetések előztek meg. Nem nézzük tétlenül az eseményeket, s bízom benne, hogy születik megoldás”

– fogalmazott Kardos.

A támogatók között volt Sukoró is. Mészárosné Hegyi Gyöngyi betegség miatt nem tudott részt venni az aláíráson, de a feol.hu portálnak a sukorói polgármester is azt nyilatkozta, hogy a régió legfontosabb kérdése a vízpótlás megoldása.

Neked ajánljuk
Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Alacsonyabb a vízállás, de nincs vészhelyzet a Balatonnál Vetőmagadomány kárpátaljai családoknak Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam