2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Április 1-jén megkezdődik a viharjelzési szezon, és megérkeznek a viharok is

Április 1-jén, pénteken indul az Országos Meteorológiai Szolgálat tavi viharjelzési szezonja, az Időkép meteorológiai szakportál szerint az időzítés nem is lehetne jobb, hiszen a szezon első zivatarai is megérkezhetnek, péntek éjfélig több megyére elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

Április 1-jétől október 31-ig szolgáltatja a nap 24 órájában a viharjelzést a Balaton 3 medencéjére, a Velencei-tóra, a Tisza-tóra és a Fertőre az Országos Meteorológiai Szolgálat 

írta csütörtökön az idokep.hu.

A Balatonnál összesen 50 fényjelző készülék jelzi előre a szél feltámadását és a vihar érkezését. A Velencei-tavon három stabil fényjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt viharjelző lámpa működik.

Vihar a Balatonon (A kép illusztráció) Fotó: MTI Fotó/Lakatos Péter

Az elsőfokú viharjelzés percenként 45 felvillanással az erős (40–60 kilométer per órás sebességű) szélre, a másodfokú viharjelzés percenként 90 felvillanással pedig a viharos (60 kilométer per órát meghaladó sebességű) szélre figyelmeztet.

A viharjelzési fokozatokról részletesen ide kattintva lehet tájékozódni a met.hu honlapon.

Az OMSZ tájékoztatása szerint az aktuális viharjelzési fokozat és a pillanatnyi mérési adatok ide kattintva elérhetők, ezen az oldalon az ország nagy tavainak folyamatosan frissülő időjárási előrejelzései is megtalálhatók. Emellett ingyenesen letölthető az OMSZ Meteora nevű mobilalkalmazása, amely a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról azonnal (real time) értesíti a felhasználót.

A hónap első napján várhatóan megérkező viharok miatt péntek éjfélig több megyében elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben zivatarra. A veszélyjelzés pontos részletei ide kattintva megismerhetők. Hajnalban a középső és déli tájakon, napközben keleten, délkeleten dörrenhet meg az ég az Időkép szerint. 

Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Az üvegpalackok többutas megoldások helyett ma szó szerint az útban végzik Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Metrózni fejedelmi élmény Koncert a kárpátaljai árvákért
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam