2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt év alatt hétszeresére nőtt a kiirtott nádas területe

A Balaton nem lesz többé természetes tó, ha az ember kiirtja a nádasokat – mondta Pomogyi Piroska hidrobiológus, aki évtizedek óta figyelemmel kíséri a Balaton növényvilágának sorsát. A törvényi tilalom ellenére 2015-ben 72 helyszínen 4 hektár nádast pusztított el az ember, 2020-ban pedig már 826 helyszínen 28,2 hektárt.

A Balatonon 1200 hektáron van nádas, de a területe csökken, a minősége pedig romlik – összegzett az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő. A legutóbbi felmérés szerint öt év alatt hétszeresére nőtt a kiirtott nádas területe. A nádasokat öt minőségi osztályba sorolják, és a legjobb minőségű, első osztályú nádasok területe az elmúlt 20 évben a harmadára csökkent, míg a harmadosztályú, azaz a közepes minősítésű, valamint a negyed-ötöd osztályú, gyengébb minőségű nádasok területe nőtt – magyarázta Pomogyi az infostart.hu szerint.

A nádasokat a stégbejárók és a feltöltések miatt pusztítja az ember, pedig ezt tiltja a törvény

– tette hozzá a hidrobiológus.

A Balaton a balatonfenyvesi szabadstrandról fotózva 2022. február 22-én Fotó: MTI/Varga György

2000-ben a Balaton-törvény tartalmazta először az első-, másod- és harmadosztályú nádasok károsításának a tilalmát.

A Balaton-törvény ugyan hatályát vesztette 2019. március 15-én, de helyette életbe lépett az országos területrendezési törvény, amely a nádaskárosítási tilalmat átemelte, ugyanakkor a negyed- és ötödosztályú nádasokban megengedte a maximum 20 férőhelyes csónakkikötők létesítését – ismertette az infostart.hu a törvényi szabályozást.

A rádióadás a forráscikkre kattintva meghallgatható.

Neked ajánljuk
Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Környezetbarát ultrabalaton: rekordsokan állnak rajthoz a tókerülő futóversenyen Hatalmas a biciklis pezsgés a Balatonnál A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam