2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mumbainak létfontosságú a klímaváltozás elleni harc, a város fele víz alá kerülhet

Az Indiai Meteorológiai Társaság tanulmánya szerint Mumbai közel 40 százaléka víz alá kerülhet a következő 100 évben, ha a tengerszint a jelenlegi ütemben emelkedik tovább. Ezzel a város lakói is tisztában vannak, de ragaszkodnak otthonukhoz. Ezért kihirdették a Mumbai Éghajlatvédelmi Akciótervet.

Az elővárosaival együtt több mint 30 millió lakosú metropolisz hatóságai ebben a részletes tervben foglalták össze, hogyan kívánnak 2050-re Dél-Ázsia első karbonsemleges városává válni.

Mumbai földrajzi adottságai miatt a világ legfenyegetettebb városai közé tartozik. Lakosainak többsége egy alacsonyan fekvő, keskeny és sűrűn lakott szigeten él, területének nagy része pedig kevesebb mint 10 méterrel van a tengerszint felett.

A tengerszint emelkedése mellett a hőmérséklet emelkedése is komoly aggodalomra ad okot. Az elmúlt 15 évben 13 hőhullám érte el Mumbait, miközben az átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett – írja a greendex.hu a The Telegraph helyszíni riportja alapján.

Mumbai tengerparti kerülete 2020. március 22-én. A képről hiányzik a forgalom a koronavírus-járvány miatt, de a város tengernek való kitettsége megfigyelhető Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Mumbai télen egyre hidegebb, nyáron egyre melegebb. Ha a tengervíz tovább emelkedik, az a város egyes területeinek víz alá kerüléséhez is vezethet. A baljós előjelek tehát már itt vannak, ezért úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy éghajlatvédelmi tervet

– mondta Iqbal Chahal, a várost irányító polgári testület önkormányzati biztosa a The Telegraph online lapnak.

A Mumbai Éghajlatvédelmi Akcióterv fő területei:

  • az energiaszektor és az épületek átalakítása,
  • a fenntartható mobilitás megteremtése,
  • a fenntartható hulladékgazdálkodási rendszerek kialakítása,
  • a városi zöld felületek kialakítása és a biológiai sokféleség ösztönzése,
  • a levegőminőség javítása,
  • a városi áradások számának csökkentése.

A közösségi közlekedés fejlesztésében Mumbai Londonnal működik együtt. Bevezették például a londoni Oyster Card mintájára a helyi érintésmentes fizetési megoldást, a Chalót, 2027-re pedig az elöregedett dízelhajtású buszflottát 4 ezer elektromos járműre cserélik.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam