2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felerősödött a hó- és jégtakaró olvadása Új-Zélandon

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz Új-Zéland lakosságának elegendő lenne legalább 40 évre – mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) tudósai hosszú távú megfigyeléseiket értékelve.

A kutatók minden évben több ezer légi felvételt készítenek a gleccserekről. Néhányat 3D-s modellekhez használnak, amelyek révén nyomon követhetik a jégtérfogat változásait. A fotók segítségével a hóhatár magasságát is megállapítják, valamint azt is ellenőrizni tudják, mennyi hó maradt meg az előző évhez képest 

írta a hirado.hu a The Guardian beszámolója alapján.

Az elmúlt évtizedben az új-zélandi gleccserek többsége veszített tömegéből, ami jól látszik a felvételeken. Negyvenévnyi ivóvizet veszítettek el az új-zélandiak.

Az országban egyre gyakrabban mérhetők szélsőséges hőmérsékletek, az eddigi adatok alapján 2021 volt Új-Zéland legmelegebb éve.

A Fox-gleccser egy 13 kilométer hosszú mérsékelt övi gleccser Új-Zélandon, a Déli-sziget nyugati partján Fotó: Diego Catto fotója az Unsplashen

„Azt jósoljuk, hogy egy évtizeden belül sok fontos gleccser eltűnik. Ennek messzemenő hatásai lesznek, például megváltoztatja a gyönyörű tájat, befolyásolja azoknak az embereknek a megélhetését, akik számítanak e természeti csodákra a turizmusban, és az aszályos időszakokban az olvadékvíz csökkenésének hatásai is érezhetők lesznek” – nyilatkozta Andrew Lorrey, a NIWA egyik vezető tudósa.

Az 1970-es évek óta megfigyelt ötven gleccser 40 százaléka egy évtizeden belül eltűnhet 

– hangsúlyozták a kutatók.

A felmérés kezdete óta a globális éghajlat körülbelül 1,1 Celsius-fokkal melegedett, és becslések szerint a jégtérfogat több mint egyharmada veszett el a szigeten húzódó Déli-Alpokból – húzta alá a hirado.hu.

Neked ajánljuk
Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Átfogó kormányzati tervvel igyekszik mérsékelni a klímaváltozás ártalmait Új-Zéland Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam