2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két budapesti tó halai pusztultak el mérgezés miatt

Két tó halállományát is elpusztította Budapesten a városligeti tóba került mérgező anyag. Egyelőre nem tudni, hogyan és milyen méreg került a vízbe, de az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkert tórendszerének halai is a Városligetben laktak éppen.

Az Euronews riportja szerint a környék kutyásai kezdtek április 6-án, szerdán fényképeket megosztani a közösségi oldalakon, egymást figyelmeztették arra, hogy haltetemeket szednek ki a városligeti tóból. Egy az Euronewsnak nyilatkozó nő a szakemberektől úgy tudta, mérgezés miatt távolítják el a haltetemeket a vízből.

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott. Mivel a japánkert tórendszerét ehhez a munkálathoz le kellett engedni, a kertészek az aranyhalakat három nap alatt egyesével fogták ki a vízből, hogy a tisztítás idejére áttelepíthessék azokat a városligeti tóba.

Fűzfák a Városligeti-tó partján (A kép illusztráció) Fotó: MTVA/Bizományosi/Balaton József

Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült 

– húzta alá az Euronews tudósítása.

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, életben maradnak-e. Az Euronews április 6-án, szerdán estig nem tudott további, hivatalos információkat szerezni az ügyről, egyelőre ugyanis még vizsgálják, hogy mi történt. 

A környéken élők igyekeznek figyelmeztetni egymást, hogy gyermekek vagy házi kedvencek ne érjenek a vízhez, és ne érintsék meg a halakat.

A pusztulás képei az Euronews riportjában láthatók. 

Neked ajánljuk
Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Jó idős menetrendre váltott a BKK Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam