2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszály: protokollt vezetett be Santiago a vízfogyasztás korlátozására

Különösen erőteljesen érezteti hatását a klímaváltozás Chilében: az ország vízellátása az északi és középső területeken az elmúlt 3 évtizedben 10–37 százalékkal csökkent, és 2060-ig további 50 százalékos visszaesés várható. 13 éve tart az aszály, a Maipo és Mapocho folyók vízhozama egyre alacsonyabb.

Április 11-én, hétfőn a Reuters tudósítása szerint Claudio Orrego, a fővárosi régió kormányzója bejelentette, hogy a közel 6 millió lakosú Santiagóban vízfogyasztást racionalizáló, vízkorlátozó intézkedésekre vezetnek be protokollt – adta hírül a vg.hu.

„A város nem élhet víz nélkül” – mondta Orrego egy sajtótájékoztatón.

„Példátlan helyzet ez Santiago 491 éves történelmében, fel kell készülnünk rá, hogy nem jut majd elég víz minden itt élő ember számára” 

– fűzte hozzá a kormányzó.

A négyszintű riasztási rendszer zöldtől pirosig terjedő jelzéseket tartalmaz. A legalacsonyabb riasztási fokon közszolgálati bejelentésekkel élnek, majd a víznyomás csökkentése következik, végső esetben pedig területenként zárják majd el a vizet a városban, egyszerre körülbelül 1,7 millió ügyfél maradhat legfeljebb 24 órás időtartamra vezetékes víz nélkül.

Légi felvétel egy kiszáradt farmról Chilében, 2020. február 7-én. Az addigra már egy évtizede tartó aszály miatt nem volt elég víz az országban a lakosság ellátására Fotó: Tamara Merino/Bloomberg via Getty Images

A riasztási rendszer a Maipo és a Mapocho folyók vízhozamán alapul. Nagyrészt ezek a folyók látják ugyanis el Santiagót vízzel, és vízhozamuk az aszály kezdete óta folyamatosan csökken.

A vízhiány mértéke fogja meghatározni, hogy a csapokat 12, 6 vagy 4 naponta fogják elzárni – részletezte Orrego.

A chilei főváros központjának bizonyos részei és azok a területek, amelyeken kutak biztosítják az ivóvizet, mentesülnek a korlátozások alól.

Neked ajánljuk
Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Kevés a víz: betiltják a gyepet Las Vegasban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam