2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok halott, rengeteg sebesült egy trópusi ciklon miatt a Fülöp-szigeteken

A Megi nevű trópusi vihar virágvasárnap csapott le a Manilától 659 kilométerre délre fekvő Kelet-Samar tartománynál, Calicoan-szigetnél, majd az ország középső és déli része felé haladt tovább. Csütörtökig 121 halottja és több mint 240 sérültje volt a szélsőséges időjárásnak, az áldozatok száma növekedhet.

A trópusi vihar hétfő estére trópusi depresszióvá szelídült, óránként 45 kilométeres sebességgel halad előre, a széllökések legnagyobb sebessége óránként 60 kilométer – közölte az MTI április 11-én, hétfőn.

A vihart kísérő esőzések árvizeket és földcsuszamlásokat okoztak a Fülöp-szigetek középső és déli részén.

Hétfőig 25 halálos áldozatot jelentettek.

A Tűzvédelmi Hivatal (BFP) abuyogi kirendeltsége által közreadott képen a Megi okozta földcsuszamlások miatt hajóval menekülnek otthonukból az emberek a Fülöp-szigeteki Abuyogban 2022. április 13-án Fotó: MTI/EPA/BFP/BFP

Április 13-a szerdára 56-ra emelkedett a halálos áldozatok száma 

– adta hírül szerdán az MTI a helyi hatóságok adatai alapján.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hét közepéig csaknem 200 sérültről lehetett tudni, mintegy 30 embert pedig eltűntként tartottak nyilván, és több mint 60 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat – részletezte a szerdai közlemény.

A Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG) által közreadott képen otthonukból menekítik az embereket a Fülöp-szigeteki Iloilóban 2022. április 12-én Fotó: MTI/EPA/PCG/PCG

A csütörtök reggeli információk alapján már legalább 121 halálos áldozatról tudtak a hatóságok. A Fülöp-szigetekre idén először lecsapó trópusi vihar okozta földcsuszamlások és áradások miatt több mint 200 ezer lakost kellett eddigre kitelepíteni – írta újabb tudósításában az MTI.

Az eltűnt emberek száma már meghatározhatatlan, a legsúlyosabban érintett területeken, például Baybay City és Abuyog településeken a mentők továbbra is a sűrű sárban és földben kutatnak az áldozatok után.

A vihar házakat, infrastruktúrát rongált meg, kárt okozott a mezőgazdasági terményekben, a kár értéke eléri a 2,6 millió dollárt (mintegy 900 millió forint) – közölte a Fülöp-szigeteki nemzeti katasztrófavédelmi hivatal.

A mentési munkálatokat nehezíti, hogy még mindig esik, és sok helyütt nincs áram. 

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Készítsünk sárgyűjtő helyeket a fecskék védelmében Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam