2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az északi féltekén tűnőben a gleccserek

Az északi féltekén több mint 1700 gleccser ér bele az óceánba, ezek a gleccserfrontok hol a vízfelszínen lebegnek, gyakran lapos jégtáblákká szélesedve, hol pedig a tengerfenékhez kapcsolódnak. De sajnos majdnem mindegyik vízbe érő északi gleccser visszahúzódóban van – állapította meg egy friss kutatás.

William Kochtitzky és Luke Copland, az Ottawai Egyetem gleccserkutatói a Landsat és Terra műholdak felvételeit alapul véve kézzel vázolták fel az egyes gleccserek frontjának helyzetét 2000-ben, 2010-ben és 2020-ban.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a két évtizednyi időtartam alatt a gleccserek 85 százaléka húzódott vissza, ami összesen mintegy 7500 négyzetkilométernyi jégveszteséget jelent 

foglalta össze a kutatás eredményeit a greendex.hu az Environmental News Network oldalon megjelent közlemény alapján.

Gleccser Grönlandon (A kép illusztráció) Fotó: mahlersilvan képe az Unsplashen

A legnagyobb, 62 százalékos veszteség a Grönland hatalmas jégtakarójának peremén található gleccsereket érte. Északkelet-Grönlandon a Zachariae Isstrøm nevű gleccser 2000 és 2020 között például 1453 négyzet-kilométernyi jeget veszített.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Jég, ég veled! – Negatív rekordon az Antarktiszt körülvevő tengeri jég Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam