2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre hevesebb esőzésekkel járnak és egyre több kárt okoznak a dél-afrikai viharok

Afrika déli részét az idei év elején 6 hét alatt 3 ciklon és 2 trópusi vihar sújtotta, több mint egymillió embert érintettek a szélsőséges esőzések és az áradások a régióban. A World Weather Attribution-csoport elemzése szerint a heves esőzések egyre gyakoribbak lesznek.

A World Weather Attribution kutatása szerint az éghajlatváltozás állhat a jelenség mögött, ráadásul annak hatásait is súlyosbíthatja.

Azt nem lehetett számszerűsíteni, hogy a klímaváltozás pontosan milyen mértékben járult hozzá az időjárási események kialakulásához, gyakoribbá és súlyosabbá válásához, mivel a régióban nem állnak rendelkezésre átfogó, hosszú időkre visszanyúló feljegyzések az esőzésekről.

A Mozambik érintett területein található 23 meteorológiai állomás közül például mindössze 4 rendelkezett legalább 1981-ig visszamenőlegesen a vonatkozó adatokkal – részletezte a kutatás eredményeit a greendex.hu a bbc.com beszámolója alapján.

Az árvíz által elsodort hidak egyike a dél-afrikai Durbanben 2022. április 12-én Fotó: MTI/EPA

Azt azonban a kutatásban részt vevő egyik tudós a BBC kérdésére megerősítette, hogy a klímaváltozás rontott a helyzeten.

„A viharokkal járó esőzések valószínűbbé és intenzívebbé váltak” – mondta el dr. Friederike Otto, az Imperial College London munkatársa a BBC NEWS cikke szerint. „Azt biztosan állíthatjuk, hogy a viharok által okozott károk egyre nagyobbak” – fűzte hozzá a kutató.

A tudósok azzal a kéréssel fordultak a világ vezetőihez, hogy tegyenek lépéseket az éghajlatváltozás megfékezése érdekében.

Neked ajánljuk
Törölték az Idát az atlanti-óceáni hurrikánnevek listájáról Hétfőn katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam